Közélet

Az orosz-ukrán háború 698. napja – Megérkezett New Yorkba Szergej Lavrov

A hét elején tartják New Yorkban az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülését. A többek között az orosz–ukrán és az izraeli háborút napirendre tűző vitán Szergej Lavrov orosz külügyminiszter is részt vesz.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter megérkezett New Yorkba, ahol részt vesz az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülésén, amely az izraeli és az orosz–ukrán háború aktualitásait tárgyalja meg – számolt be a TASZSZ orosz állami hírügynökség.

Szegej Lavrov orosz külügyminiszter
orosz-ukrán háború
Szergej Lavrov az orosz–ukrán háború kitörése óta nem először vesz részt New Yorkban, az ENSZ ülésén.
Fotó: Alexander  Nemenov / AFP

A tudósítás szerint a tárcavezető repülőgépe 12 óra 45 perc alatt repült Moszkvából az Amerikai Egyesült Államokba az északi útvonalon, megkerülve az Oroszország által barátságtalan országoknak minősített államokat.

A Lavrovot a tengerentúli útra elkísérő orosz újságírók a 25 mérföldes utazási korlátozás nélkül kaptak amerikai vízumot, ahogyan az szeptemberben az ENSZ Közgyűlés ülésszakán is történt. A TASZSZ tudósítója arról számolt be, hogy az orosz média minden képviselője az indulás előtt I.-es típusú, egyszeri belépésre jogosító újságírói vízumot kapott, amelyek áprilisig érvényesek.

Korábban az orosz külügyminisztérium szóvivője, Marija Zaharova számolt be róla, hogy Szergej Lavrov január 22. és 24. között New Yorkba látogat, hogy személyesen vegyen részt az ENSZ Biztonsági Tanácsának vitáin. A hírek szerint számos kétoldalú találkozón is részt vesz az orosz külügy első embere.

Lavrov szerint Ukrajna lesz a következő Afganisztán

Az orosz külügyminiszter évértékelőt tartott a New York-i utazása előtt. Szergej Lavrov közölte, hogy Oroszország minden célját el fogja érni Ukrajnában, illetve azzal vádolta meg a nyugati országokat, hogy nem akarják rendezni a jelenlegi helyzetet. Lavrov a jövő héten utazik az Egyesült Államokba, hogy részt vegyen az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülésén.

 

18:36

Annyi az európai gázáraknak, ha az ukrán drónok valóban elérik az orosz LNG-létesítményeket

Hivatalos megerősítés még nincs, de a hírek erősen azt sugallják, hogy ukrán akció állt egy oroszországi LNG-terminálban a hét végén történt tűzeset mögött. Ha az ukrán drónok valóban elérik az orosz LNG-létesítményeket, az hatalmas ellátási és árkockázatot jelent.

17:35

Kihívója akadhat Putyinnak az orosz elnöki választáson

Borisz Nadezdin nyíltan ellenzi Putyin politikáját és hangoztatja háborúellenes álláspontját. Bár sokak szerint Putyin útja ki van kövezve a győzelemhez, az ellenzéki politikus mégis ringbe szállna az elnöki pozícióért.

16:29

Bekeményít Moszkva: vagyonelkobzással járhat a hadsereg rágalmazása

Az állambiztonság elleni tevékenységre való nyilvános felhívás és az orosz hadsereg rágalmazása vagyonelkobzással járhat egy törvénymódosítási terv szerint. A javaslat szövege hétfőn került be az orosz parlamenti alsóház elektronikus adatbázisába.

15:38

Megkezdődött Magyarország és Ukrajna közeledése: Szijjártó Péter élőben jelentkezett az uniós tanácsülésről

Szijjártó Péter a jövő héten találkozik Dmitro Kuleba külügyminiszterrel és Andrij Jermakkal, az ukrán elnöki hivatal vezetőjével. Az izraeli helyzettel kapcsolatos napirendi pontról szólva kiemelte, hogy Magyarország álláspontja kristálytiszta és világos: nem szabad, tilos elfelejteni, hogy miből indult ki az egész közel-keleti konfliktus.

15:10

Egyre közelebb kerülünk Orbán Viktor és Volodimir Zelenszkij találkozójához

Egy hét múlva miniszteri szintű találkozó lesz Ukrajna és Magyarország között. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, valamint Dmitro Kuleba január 29-én Ungváron találkoznak. A találkozót már javában szervezi a két nemzet. Az ukrán elnöki hivatal vezetője, Andrij Jermak elmondta, hogy a miniszterek ekkor fogják megbeszélni Orbán Viktor és Volodimir Zelenszkij találkozóját.

11:20

Ukrajna gyarmatosításával vádolja Amerikát az orosz kémfőnök

Az Amerikai Egyesült Államok gyarmati közigazgatás létrehozásába fogott Ukrajnában, amely a Washington érdekeihez igazodó, Nyugaton kiképzett ukránokból áll majd – jelentette ki Szergej Nariskin, az orosz Külső Hírszerző Szolgálat igazgatója a szervezet sajtóirodájának hétfőn kiadott közleménye szerint.

10:29

Megérkezett Kijevbe a lengyel miniszterelnök

08:00

Kilencezernél is többen érkeztek vasárnap Ukrajnából

Az ukrán–magyar határszakaszon 3842-en léptek be Magyarországra vasárnap, a román–magyar határszakaszon belépők közül pedig 5168-an nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – közölte hétfőn reggel az Országos Rendőr-főkapitányság.

A beléptetettek közül a rendőrség 46 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást,

amely harminc napig érvényes. Nekik ez idő alatt kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért.

ENSZ Biztonsági Tanács Szergej Lavrov orosz-ukrán háború New York
Kapcsolódó cikkek