Közélet

Lavrov szerint Ukrajna lesz a következő Afganisztán

Az orosz külügyminiszter évértékelőt tartott a New York-i utazása előtt. Szergej Lavrov közölte, hogy Oroszország minden célját el fogja érni Ukrajnában, illetve azzal vádolta meg a nyugati országokat, hogy nem akarják rendezni a jelenlegi helyzetet. Lavrov a jövő héten utazik az Egyesült Államokba, hogy részt vegyen az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülésén.

A Nyugat azzal, hogy Ukrajnát a Krímre és Oroszország belső területeire mérendő csapásokra bujtogatja, és ezekhez nagy hatótávolságú eszközökkel is ellátja, azt bizonyítja, hogy nem akar konstruktív megoldást – jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter csütörtöki évértékelő sajtótájékoztatóján.

Russian Foreign Minister Sergei Lavrov delivers his annual end-of-year press conference at the Russian Foreign Ministry headquarters in Moscow on January 18, 2024. (Photo by Alexander NEMENOV / AFP)
Fotó: AFP

A nyugat nem akar semmilyen konstruktív megoldást, amely figyelembe venné az Oroszországi Föderáció jogos aggodalmait

– mondta a tárcavezető.

Leszögezte, hogy Moszkva továbbra is következetesen törekszik az Ukrajna elleni „különleges hadművelet” céljainak elérésére, amit a brit–ukrán biztonsági megállapodás sem fog tudni megakadályozni.

Lehetetlennek nevezte, hogy Oroszország vereséget szenvedjen Ukrajnában, 

amelyre szerinte ugyanaz a sors vár, mint Afganisztánra és a többi országra, ahol a nyugat kalandorságba bocsátkozott.

Szergej Lavrov New Yorkba utazik

Az évértékelő még az előtt hangzott el, hogy az orosz külügyminiszter, Szergej Lavrov New York-ba utazik, ahol személyesen vesz majd részt az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülésén. Az ülést január 22-24. között tartják meg, a fő téma az izraeli-palesztin konfliktus lesz, de az orosz-ukrán háború is terítékre kerül majd. Az orosz külügyminisztérium szóvivője, Maria Zaharova szerint Az ENSZ BT ülése jó alkalom lehet arra, hogy Oroszország ismét közvetítse a nemzetközi közösség felé az álláspontját, beleértve a válság megoldásának politikai és diplomáciai módjait, de figyelembe véve a legitim orosz biztonsági érdekeket.

Lavrov kemény figyelmeztetést küldött a Nyugatnak

Az orosz külügyminiszter szerint veszélyes játék, ha az ukránok F–16-osai NATO-országok repülőtereiről szállnak fel.

 

Ukrajna Szergej Lavrov Oroszország
Kapcsolódó cikkek