Az amerikai adóhatóság egy külső szerződéses dolgozóját öt év börtönbüntetésre ítélte egy amerikai bíróság, amiért nyilvánosságra hozta Donald Trump, majd később más hipergazdagok adóbevallásait, ami a bíró véleménye szerint fenyegetést jelent az amerikai demokráciára.

A 38 éves Charles Littlejohn októberben elismerte bűnösségét az adóbevallások engedély nélküli nyilvánosságra hozatala miatt. Az ügyben eljáró kerületi bíró, Ana Reyes szerint 

Littlejohn tetteit a választott tisztviselők elleni szélesebb támadások tükrében kell nézni, ezért adta a kiszabható maximális büntetést.

Internal,Revenue,Service,Headquarter,Building,In,Washington,D.c.
Fotó: Shutterstock

Az ügyben eljáró szövetségi ügyészek ugyancsak a maximális öt éves büntetést javasolták, mondván a szivárogtatót politikai megfontolások vezérelték és érzékeny információkat hozott nyilvánosságra. Az ügyészek szerint Littlejohn azért helyezkedett el az IRS eyik beszállítójánál 2017-ben, hogy hozzáférjen Trump és mások adótitkaihoz – írja a Reuters.

Trump volt egyébként az első olyan, nagy párt színeiben induló elnökjelölt, aki nem hozta nyilvánosságra adóbevallását. A törvényhozás hosszú jogi csata után ugyanakkor 2022-ben képes volt elérni, hogy a volt elnök hat évnyi adóbevallása nyilvánosságra kerüljön. A Littlejohn által kiszivárogtatott dokumentumok szerint Trump nem véletlenül nem sietett az adóbevallásait közkinccsé tenni, ugyanis 

elnöki megbízása előtti 15 évből 10-ben nem fizetett jövedelemadót.

A férfi egyébként végül 7600 hipergazdag mintegy 8 ezer adóbevallását szivárogtatta ki, amiből kiderült, hogy a gazdagok hogyan kerülik el az adófizetést. Ügyvédei amellett érveltek, hogy mély, erkölcsi meggyőződés alapján cselekedett, mely szerint a közvéleménynek joga van tudni a gazdagok trükkjeiről.