Közélet

Rakétát lőttek a jemeni húszik egy amerikai hadihajóra

Az amerikai hadsereg sikeresen elhárította azt a rakétát, amit a húszik lőttek ki a haditengerészet egyik Vörös-tengeren járőröző hajójára. A Vörös-tengeren már általánossá váltak a húszik támadásai, akik kezdetben a kereskedelmi hajókat vették célba, de már az ott szolgálatot teljesítő amerikai és brit hadihajókat is célba vették.

Az amerikai hadsereg elfogott egy újabb rakétát, amelyet a jemeni húszi lázadók lőttek ki vasárnap az amerikai haditengerészet egyik Vörös-tengeren cirkáló hadihajója felé – közölte a hadsereg regionális parancsnoksága hétfőn az X közösségi médiaplatformon.

Rally In Support Of Yemen And Palestine
Fotó: NurPhoto via AFP

A rakétát az amerikai légierő a jemeni Hodeida kikötőváros közelében fogta el. 

Áldozatokról vagy károkról nem érkezett jelentés.

Az Irán által támogatott jemeni húszi lázadók számos támadást intéztek a Vörös-tengeren közlekedő – szerintük Izrael felé tartó vagy Izraelt védő – kereskedelmi és hadihajók ellen azóta, hogy Izrael októberben hadműveleteket kezdett Gázában az övezetet uraló Hamász iszlamista terrorszervezet katonai és politikai gépezetének felszámolására.

Az izraeli hadműveletek előzményeként a Hamász tavaly október 7-én összehangolt terrortámadást hajtott végre Izrael déli térségében. A támadásban 1200 ember meghalt, több mint háromezer megsérült és a terrorszervezet Gázába hurcolt 240 túszt, akik közül sokan még mindig fogságban vannak.

Megtámadták a britek Diamond nevű rombolóját a jemeni húszik

A jemeni húszi lázadók az eddigi legnagyobb támadásukat hajtották végre a Vörös-tengeren Grant Shapps brit védelmi miniszter szerint.

a londoni védelmi tárca vezetője kiemelte, hogy a támadás egyik célpontja a brit királyi haditengerészet Diamond nevű rombolója volt, amely a térségben járőrözik. Shapps közleménye szerint a Diamond fedélzeti tűzfegyvereivel és Sea Viper rakétákkal számos támadó drónt semmisített meg, amelyek közül több a hadihajó felé tartott, mások pedig kereskedelmi hajókat fenyegettek.

A brit védelmi miniszter nem részletezte, hogy a húszik hány drónt indítottak útnak, de az amerikai fegyveres erők központi parancsnoksága (Centcom) nem sokkal korábban ismertetett szerdai tájékoztatásában közölte, hogy 

az amerikai és a brit erők 18 drónt és három rakétát semmisítettek meg szerdára virradó éjjel.

 

 

húszi Vörös-tenger jemen rakéta hadihajó
Kapcsolódó cikkek