Fontos bejelentést tett a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ. Az NNGYK hétfői közleménye szerint kivonják a forgalomból a Rubophen Thermo 650 mg/10 mg granulátum belsőleges oldathoz (OGYI-T- 21491/01-04) elnevezésű gyógyszer AR323T gyártási számú tételét, és elrendelték az egészségügyi szolgáltatóktól történő visszagyűjtését – írta meg a Metropol.

A,Sick,Woman,Drinks,A,Hot,Drink.,Nearby,Are,Pills,
A Rubophen Thermo láz- és fájdalomcsillapításra alkalmas gyógyszer.
Fotó: Shutterstock

A visszahívás kizárólag a fenti tételszámú termékekre vonatkozik.

Az NNGYK tájékoztatása szerint még december 8-án az ügyféltől érkezett minőségihiba-bejelentés a Rubophen Thermo 650 mg/10 mg granulátum belsőleges oldathoz (OGYI-T-21491) elnevezésű gyógyszer AR323T gyártási számú tételével kapcsolatban. A bejelentés szerint a szóban forgó ügyfél N-Nitroso Phenylephrine-szennyezettséget állapított meg a készítménynél több tétel esetében is. A vizsgálatok alapján ennek szintje jóval meghaladja a megengedett határértéket.

A közlemény szerint a fenti tényállásra, valamint a rendelkezésre álló dokumentáció további értékelésére tekintettel, az Ákr. 104. § (1) bekezdés a) pontjában foglaltak alapján az NNGYK 2024. január 3-án, a gyógyszer forgalomból történő kivonása érdekében, hivatalból eljárást indított.

Tekintettel arra, hogy a fentebb leírtak alapján az érintett tétel nem felel meg a N-Nitroso Phenylephrine-szennyezettség szintje a jelenleg érvényben lévő átmeneti határérték tekintetében, ezért az NNGYK a Rubophen Thermo 650 mg/10 mg granulátum belsőleges oldathoz, (OGYI-T-21491) elnevezésű gyógyszer AR323T gyártási számú tételének a forgalomból történő kivonásáról döntött

– áll az indoklásban, melyet Müller Cecília országos tiszti főorvos nevében és megbízásából eljárva Pálffyné dr. Poór Rita gyógyszerészeti helyettes adott ki.

Veszélyessé nyilvánították, ezért visszahívja népszerű termékét a Lidl

Playtive márkájú terméket hív vissza Magyarországon a Lidl áruházlánc a termék gyártójának döntése alapján. A gyerekek számára ajánlott fejlesztő építőkockák egyik gyártási folyamatánál merült fel olyan probléma, ami veszélyt jelenthet a kisebbek számára.