„Bajorország hazánk egyik legfontosabb kereskedelmi és gazdasági partnere összességben, hiszen a németországi tartományok közül a legnagyobb kereskedelmi forgalmat Bajorországgal bonyolítjuk le, és a harmadik legtöbb beruházás Magyarországra a német tartományok közül innen, Bajoroszágból érkezik” – mondta Szijjártó Péter a Facebookra feltöltött élő videójában. A miniszter Münchenben Hubert Aiwangerrel, Bajorország miniszterelnök-helyettesével tárgyalt, és gratulált a CSU választási eredményéhez is.

Szíjjártó Péter / Facebook
Bajor
Fotó: Marton_Kiraly

A külgazdasági és külügyminiszter Münchenben azt is mondta, hogy a két ország együttműködésének nagyon „fényes jövője van még”, hiszen a vállalatokra és a gazdasági szereplőkre alapul, és ezek a szereplők „nem vesztették el a józan eszüket”. A miniszter kiemelte, hogy a bajor vállatoknak is köszönhető az, hogy 

Kína és Németország mellett Magyarország a harmadik olyan ország a világon, ahol mindhárom nagy német autógyártó cégnek – Mercedes, BMW, Audi – külön gyára van, ráadásul az Audi tízéves termelése rekordot döntött tavaly Magyarországon: 177 ezer autó gyártott le.

 

Szijjártó hozzátette, hogy a magyar–bajor kereskedelmi forgalom tavaly is rekordot döntött, és a miniszter szerint, „elnézve a gazdasági folyamatokat, jó esély van arra, hogy ez idén is így legyen”. Azt is mondta, hogy a BMW új debreceni beruházása Kelet-Magyarországból egy új autógyártási központot csinál. A miniszter elmondta, hogy Németországban nemsokára tárgyal a BMW termelési vezetőjével is a debreceni beruházás jelenlegi állapotáról.

Szijjártó Péter halálos megfenyegetése: az egyik legjobb magyar testőr feltárta, mi zajlik most a háttérben

Mi a teendő, amikor egy nemzetbiztonsági szempontból fokozottan védett személyt halálosan megfenyegetnek? Erről kérdeztük Pomozi Sándor dandártábornokot, Áder János volt köztársasági elnök testőrségének vezetőjét annak apropóján, hogy az Ungvárra készülő Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter halálos fenyegetést kapott.