„Megállapodtak a felek a sztrájk idejére biztosított elégséges szolgáltatásról. Mivel a Volánbusznál nem sikerült a munkáltatóval a 2024. évi bérfejlesztésről a mai nappal bezárólag sem megállapodni, így a SZAKSZ, a 2024. január 28–29. napjára szervezett sztrájkot megtartja!” – írta a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet (SZAKSZ) a Facebookon csütörtökön.

uj-buszok-atadasa-miskolcon6
Fotó:  Fotó: Bujdos Tibor / Észak-Magyarország

A szakszervezet közlése szerint a munkáltatóval sikerült megállapodni az elégséges szolgáltatásról, aminek a maradéktalan betartását a SZAKSZ, mint a sztrájkot szervező szakszervezet, vállalta, így 

az autóbuszvezetők január 28-án nulla órától január 29. napján üzemzárásig, az elégséges szolgáltatás biztosításával, beszüntetik a munkát.

Ennek megfelelően: 

  • a helyi közlekedésben január 28-án 336 járat marad ki, a sztrájk második napján, január 29-én 3283 járatot érint a sztrájk, 
  • a helyközi közlekedésben január 28-án 3670 járat marad ki, míg a sztrájk második napján, január 29-én 19 325 járatkimaradásra kell számítani.
    A többi munkakörökben dolgozók: 
  • a karbantartó szakmunkások, 2024. január 29-én, az egy, illetve a délelőtti műszakban 8–11 óra között, a délutáni műszakban 14–17 óra között szüntethetik be a munkát és vehetnek részt a sztrájkban. 
  • Az adminisztratív munkakörben dolgozók 2024. január 29-én 8–12 órai időszakban csatlakozhatnak a sztrájkhoz.  
  • A termelésirányításban és az utaskiszolgálásban (elővételi pénztár, információ) dolgozók nem vehetnek részt a sztrájkban. 

Ez áll Lázár János ajánlatában, amit a szakszervezetek visszautasítottak

Főként az alacsonyabb keresetű Volán-dolgozók járnának jól a miniszter javaslatával.