Miután Friedler Ferencnek, a Széchenyi István Egyetem rektorának a megbízatása 2023. december 31-ig szólt, a fenntartó Széchenyi István Egyetemért Alapítvány Kuratóriuma pályázatot hirdetett a tisztség betöltésére – ismertette a kinevezés előzményét az egyetem közleménye. Friedler Ferenc a matematikai modellezés és optimalizálás, illetve e területek mérnöki alkalmazásainak Széchenyi-díjas kutatója.

További három évig prof. dr. Friedler Ferenc a Széchenyi István Egyetem rektora
A Széchenyi István Egyetem vezetése: Filep Bálint elnök, Friedler Ferenc rektor, Bokor József kutatásért és innovációért felelős elnökhelyettes, Lukács Eszter nemzetközi és stratégiai kapcsolatokért felelős elnökhelyettes, Kovács Zsolt általános és oktatási elnökhelyettes. 
Fotó: Majer Csaba Photo

A tavaly október 18-i határidőig egyetlen jelölt, Friedler Ferenc nyújtotta be pályázatát, amelyet a szenátus október 30-i ülésén véleményezett és támogatott. Ezt követően a fenntartó alapítvány kuratóriuma értékelte a pályázatot, és egyhangúlag támogatta, így az alapítvány a Friedler Ferenc rektori kinevezéséről szóló javaslatot küldte meg a Kulturális és Innovációs Minisztériumnak. A három évre – a 2024. január 1-jétől 2026. december 31-ig tartó időszakra – történő kinevezésről szóló köztársasági elnöki határozat pedig a Magyar Közlöny január 11-i számában jelent meg.

A közlemény szerint a Széchenyi István Egyetem a magas színvonalú képzések, a legkorszerűbb technológiákra összpontosító, a fenntarthatóságot is szolgáló kutatások, valamint a vállalatokkal, társadalmi és civil szervezetekkel ápolt szoros kapcsolatok révén a térség fejlődéséhez kíván hozzájárulni. Ezt elősegítendő az intézmény az elmúlt évben olyan vezetési modellt teremtett meg, amelyben az egyetem elnöke mellett 

Friedler Ferenc rektor tudományos elnökhelyettesként elsősorban az intézmény tudományos teljesítményének további erősítéséért dolgozik, 

mellette pedig három elnökhelyettes felügyeli a kulcsterületeket, a képzések fejlesztését, a nemzetközi és stratégiai kapcsolatokat, valamint a kutatási és innovációs tevékenységet.

Kínaiakkal szövetkeznek Győrben

Nyugaton is jól halad a keleti nyitás, a győri Széchenyi Egyetem kínai partneriskolával és a Magyarországon is jelen lévő kínai cégekkel is együttműködik, méghozzá egyre szorosabban.