Újabb, legkevesebb 60 tüzérségi lövedéket lőtt a tengerbe pénteken Észak-Korea a Dél-Koreával közös tengeri határ közelében – írta a szöuli Yonhap hírügynökség katonai forrásokra hivatkozva. 

Fotó: Dzson Hon Kjun

Pénteken Phenjan több mint 200 tüzérségi lövedéket lőtt a határ irányába, ezért két dél-koreai sziget lakóit felszólították, hogy hagyják el lakóhelyüket, és keressenek menedéket. 

A szombati lövések helyi idő szerint 4 órakor kezdődtek, és egy órán át tartottak, a lövedékek a tengeri ütközőzónától északra csapódtak a vízbe.

A dél-koreai hadsereg válaszul már pénteken éles lövészeti gyakorlatot tartott a határ közelében.

Észak-Korea hadgyakorlatával megsértette a felek közti 2018-as katonai egyezményt, amelyben Phenjan és Szöul vállalta, hogy nem tartanak tüzérségi gyakorlatokat és légi megfigyelést sem a határ mentén kialakított ütközőzónákban. Észak-Korea azonban tavaly novemberben felmondta az egyezményt, miután Dél-Korea részben felfüggesztette azt egy észak-koreai katonai kémműhold sikeres fellövése után. A két Korea tengeri határvidékén 1999 óta számos, halálos áldozatokkal is járó összecsapás történt. 2010-ben Észak-Korea tüzérségi támadást indított Jongpjong-sziget ellen, és ebben négy dél-koreai vesztette életét.

Kiderült ki lesz az észak-koreai diktátor utódja

Kim Dzsongun azt akarja elérni, hogy lánya még a hatalom átvétele előtt megalapozza pozícióját.