Közélet

Több tucat precíziós csapást hajtott végre Ukrajna területén az orosz hadsereg

Az orosz hadsereg öt frontszakaszon is támadja az ukrán állásokat. Többek között a Krímnél és Donyecknél is folyamatosak az összetűzések az orosz–ukrán háborúban.

Negyvenegy csoportos és egy tömeges csapást hajtott végre nagy hatótávolságú precíziós fegyverrel és drónokkal, továbbá öt frontszakaszon 37 támadást vert vissza az orosz hadsereg múlt péntek óta – közölte az orosz védelmi tárca pénteken kiadott heti hadijelentésében. A december 30. és január 5. közötti időszakra vonatkozó hadijelentés szerint a csapások ukrán döntéshozatali központokat, a katonai repülőtér-infrastruktúra létesítményeit, hadiipari üzemeket, fegyver- és lőszerraktárakat, valamint a fegyveres erők, a nacionalista alakulatok és az idegenlégió egységeit érték.

Fotó: Anatolii Stepanov / AFP

Az összefoglaló szerint az elmúlt héten a frontvonal mentén mintegy 3900 ukrán katona vesztette életét vagy sebesült meg. A tárca tájékoztatása szerint a legtöbb támadást, szám szerint 18-at, Kupjanszk térségében kísérelte meg az ukrán fél, a legnagyobb veszteséget, mintegy 1990 főt pedig a Donyecknél vívott harcokban szenvedte el. 

A hét folyamán 13 ukrán katona adta meg magát, közülük nyolcan Kupjanszk térségében.

Az összesítésben a megsemmisített ukrán katonai célpontok és haditechnikai eszközök között említettek egyebek között egy Sz-300-as légvédelmi rendszerhez tartozó lokátort, egy Sz-200-as indítóállványát, egy Buk-M1-es légvédelmi rendszert, tíz sorozatvetőt, négy lőszer- és üzemanyagraktárt, egy Szu-27-es repülőgépet, egy Mi-8-as helikoptert, 14 harckocsit – közük egy Leopardot –, 69 páncélozott harcjárművet – köztük két Bradley gyalogsági harcjárművet –, 14 rohamcsónakot, nyolc Storm Shadow manőverező robotrepülőgépet, 14 Tocska-U, három Sz-200-as rakétát, HIMARS, Vilha és Vampire sorozatvetők 107 rakétáját, valamint 253 drónt.

Az orosz összesítés szerint a háború eleje óta az ukrán fegyveres erők által elvesztett sorozatvetők száma 1200-ra, a katonai járműveké pedig 17 100-ra emelkedett.

A helyi hatóságok az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több településéről jelentettek pénteken ukrán tüzérségi és dróntámadást. A Krím légterében 36 drónt lőttek le vagy kényszerítettek leszállásra, egyet pedig a Krasznodari terület felett semmisítettek meg. A krími híd forgalmát átmenetileg felfüggesztették, Szevasztopolban egy civil megsebesült. A Fekete-tenger felett lelőttek egy Neptun típusú ukrán hajóelhárító rakétát is.

Ukrajna nehéz helyzetbe kerülhet, Washington már csökkentené a pénzügyi támogatást

Az Egyesült Államok az orosz–ukrán háború kitörése óta Kijev egyik legfontosabb szövetségese és legnagyobb támogatója. Azonban a jelenlegi forgatókönyvek alapján Ukrajna kevesebb támogatást kaphat Amerikától 2024-ben, mint az elmúlt két évben.

Belgorod megye felett péntek délelőttig 10 Vilha sorozatvető-rakétát lőttek le. Az orosz védelmi tárca pénteki közlése szerint az orosz légvédelem rádiótechnikai csapatai 2023 folyamán több mint 2 millió légi objektumot észleltek és kísértek figyelemmel, köztük mintegy 600 ezer külföldi repülőgépet, több mint 2 ezer felderítő repülőgépet, valamint több mint 20 hadászati bombázót.

A szolgálati erőket több mint négyezer alkalommal hozták első számú készültségbe, ami szemléletesen jelzi a rádiótechnikai erők harci szolgálatát jellemző magas feszültséget

– állt a tárca közleményében.

 

Ukrajna drón orosz-ukrán háború orosz hadsereg lőszerraktár
Kapcsolódó cikkek