Közélet

Ukrajnától csatolna el területeket egy román szenátor

Az egyik román parlamenti párt vezető politikusa szerint csak akkor lesznek valóban szuverének, ha visszaállítják a román állam természetes határait.

Románia csak akkor lehet szuverén ország, ha azokat a területeket is elcsatolja, amelyek egykor Romániához tartoztak, most viszont Ukrajna részei – mondta Claudiu Tarziu, a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) szenátora. 

Tarziu utólag magyarázkodásba kezdett. Fotó: AFP

Válaszúton vagyunk, ahogyan máskor is, ezekkel a nagyhatalmakkal kell dűlőre jutnunk szuverenitásunk megszerzése és kiegészítése céljából

– tette hozzá. Kiemelte: csak akkor lesznek valóban szuverének, ha visszaállítják a román állam természetes határait.

Herta, Kárpátalja, minden, ami a román nemzeté, vissza kell térjen az állam határai közé

– mondta Moldova és Havasakföld egyesülésének ünnepén, január 24-én Iasiban az AUR második számú vezetőjének számító politikus.

Tarziu utólag magyarázkodásba kezdett. Azt mondta, ő valójában nem követelte a területek elcsatolását, csak a szuverenitásról beszélt – írta a Maszol.

Tavaly márciusban a két világháború között Romániához tartozó, jelenleg Ukrajna részét képező területek „visszacsatolását” célozta az a Diana Sosoaca szenátor által a parlament elé terjesztett törvénytervezet, amely felmondta volna az 1997-es román–ukrán jószomszédi és együttműködési szerződést.

TEK-esek és ukrán katonák védik Szijjártó Pétert – levideózták a magyar külügyminiszter óriási konvoját

Szijjártó Péter konvoja körülbelül húsz járműből áll.

 

elcsatolás orosz-ukrán orosz-ukrán háború
Kapcsolódó cikkek