Átmenetileg bezárt az eplényi síközpont, mert a pályák nem alkalmasak síelésre és snowboardozásra – közölte a Síaréna Vibe Park a Facebook-oldalán hétfőn. A síközpontot terveik szerint január 9-én nyitják újra. 

Az eplényi sípálya a téli szezonban december 4-től várta a téli sportok kedvelőit.  

 

Eplény, 2022. december 14.
Az eplényi síaréna a szezonnyitó napján, 2022. december 14-én.
MTI/Vasvári TamásEplény, 2022. december 14.Az eplényi síaréna a szezonnyitó napján, 2022. december 14-én.MTI/Vasvári Tamás
Fotó: Vasvári Tamás / MTI

Korábban a Világgazdaság megírta, hogy a természetes hó egyre ritkább, a mesterséges hó drága és fenntarthatatlan, az európai síparadicsomoknak pedig fel kell készülniük arra, hogy nem fognak otthont adni a téli sportoknak. A hegyi turizmus azonban korántsem ért véget, és hosszú távon a melegebb idő akár még új lendületet is adhat a helyi gazdaságoknak. 

A nyári rekordhőmérsékletek után a téli sportok kedvelői aggódva várják a következő hónapokat, hogy vajon lesz-e elég hideg a tartós havazáshoz. Az éghajlatváltozás miatt erre minden évben egyre kisebb az esély, s bár a síelőknek ez rossz hír, a turizmus számára katasztrofális lehet. 

Havas hegycsúcsok nélkül is sikersport lehet a síelés

A Magyar Sí Szövetség azt a több mint félmillió embert szeretné képviselni, akik Magyarországon rendszeresen űzik ezt a sportot. A szövetség tervei között szerepel a síoktatóképzés ismételt elindítása a Testnevelési Egyetemen és a sportág népszerűsítése a fiatalok körében.