Szinte egyhangú szavazással, 208-0 arányban döntött így a szöuli parlament. Mindössze két képviselő tartózkodott. A jogszabály mind a kutyák húsuk miatti tenyésztését, levágásukat, illetve fogyasztásukat is megtiltja Dél-Koreában.

Fotó: JUNG YEON-JE / AFP

Akár három év börtönbüntetéssel is sújtható az, aki kutyát élelmezési célból vág le, vagy 30 millió wont, azaz nagyjából 23 ezer dollárt kell fizetnie. Kutya tenyésztése vagy fogyasztásra való szaporítása két évig terjedő szabadságvesztéssel vagy 20 millió wonig terjedő pénzbírsággal büntetendő.

A törvény betartatása 2027-ben kezdődik három év türelmi idő után, de a jogszabály nem feledkezik meg a húsiparban dolgozókról sem, számukra támogatást biztosít más szakma elsajátításához.  

Yoon elnök, még választási kampányában ígéretet tett arra, hogy  véget vet a kutyahús fogyasztásának, és Kim Keon Hee first lady volt az egyik legkiemelkedőbb ember, aki ennek befejezését szorgalmazta.

Dél-Koreát nemcsak a kutyahús fogyasztása miatt támadták, hanem

 az állatokat sokszor akasztással, vagy éppen áramütéssel ölték le.  

Közben az országban is egyre többen tartanak kisállatot, és a közvélemény is elfordult a kutyahústól, meredeken csökkent annak fogyasztása. Ugyanakkor a tilalmak eddig nem vezettek sikerre, a kutyatenyésztők, és a éttermesek ellenállása miatt.

A kormány adati szerint jelenleg mintegy 1600 étteremben szolgálnak fel kutyahúst, és 1150 farmon tenyésztenek kutyákat, étkezési célra.