„A BKK által fű alatt bevezetett járatritkítás negatív hatásai már az első fagyos reggelen megmutatkoztak: az utasok hosszabb várakozási időket és nagyobb zsúfoltságot tapasztaltak az érintett járatokon. A járatritkítást érdemi egyeztetés vagy tájékoztatás nem előzte meg, csak a lebukás után vallották be annak tényét” – fogalmazott nyílt levélében Vitézy Dávid, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) korábbi vezetője.  

20220912 Budapest, Karácsony Gergely főpolgármester a Sérült Gyermekek Világnapja alkalmából tartott rendezvényen
Fotó: Bánkúti Sándor / Mediaworks

A közlekedési szakértő úgy fogalmazott, hogy a BKK vezérigazgatója még péntek este elnézést kért a hibás előkészítésért és a tájékoztatás elmaradásáért, addig a Karácsony Gergely inkább „a szavakkal való bűvészkedést” és az ő személyének a minősítését választotta, „ahelyett, hogy a lényeggel foglalkozott volna: a járatritkítások hatásaival”. 

Vitézy kiemelte, hogy „nevezhetik intézkedésnek, forgalmi beavatkozásnak, megváltozott közlekedési szokásoknak, átcsoportosításnak, a kapacitás újraosztásának, vagy mondhatják lassan, hogy mindenki megértse, de mégis, a lényeg ugyanaz: 

53 vonalon kevesebb jármű közlekedik és egy sincs, amin több – a BKK közleménye sem állít mást. Ez pedig, akárhonnan is nézzük, járatritkítást jelent.”

„Kérem, a lehető leghamarabb vonja vissza ezt az elhibázott járatritkítási programot. 

Bár a pártpolitika világában ez nem szokás, szakemberként a magam részéről örömmel ajánlom fel segítségem. Készen állok közreműködni a rendszer megjavításában, észszerűsítésében.(...) 

Budapestnek meggyőződésem szerint továbbra is ezt az utat kell járnia, nem adhatunk lejjebb az eddigi szolgáltatási színvonalból – ebben mindig számíthatnak rám” – fogalmazott nyílt levélében Vitézy

Korábban a Világgazdaság is megírta, hogy kedden büszkélkedett el vele karácsony Gergely főpolgármester, hogy miközben a MÁV és így a magyar állam üzemeltetésében működő HÉV-en járatritkítást hozott az új év, addig Budapesten az elmúlt harminc év legnagyobb járműbeszerzését bonyolítják le a közösségi közlekedésben. Azonban két nappal a BKK bejelentette, hogy ritkítja a budapesti tömegközlekedés járatait

Karácsony Gergely péntek este az ATV-ben azt mondta, hogy nincs járatritkítás, és arról beszélt, ahhoz, hogy máshol új vonalakat hozzanak létre és bővítsenek, „a kapacitásokat újraosztják”. Ezen a ponton a műsorvezető szembesítette vele, hogy a Vitézy Dávid által közreadott fotókon egyértelműen az látszik, hogy az utasok nem férnek fel a buszokra. Karácsony Gergely rövid szünetet tartott, majd megismételte: Budapesten nincsen járatritkítás. 

A főpolgármester néhány másodperccel később a fejéhez kapott és már azt mondta,

ha itt most nem veszünk vissza, akkor nem fogunk tudni például telebusz szolgáltatás indítani a 17. kerületben vagy a 12-es villamost behozni a Béke térig.

Ez viszont most már a műsorvezetőnek is megütötte a fülét és felhívta Karácsony Gergely figyelmét, hogy ezek szerint visszavettek, hiába mondja, hogy nincs járatritkítás. Mire a főpolgármester rögtön elismerte, hogy de csak azért, hogy „máshol hagyjunk”.