Közélet

A McDonald’s Izrael kedvére tesz: szuperkóser hamburgert kapnak a katonák

Az izraeli katonák egyik kedvenc fogása a napi menün a hamburger, a szuperkóser élelmiszert fogyasztók viszont sokszor kimaradtak ebből az élményből. Most viszont a McDonald’s is átáll a szuperkóser hamburgerek készítésére – de csak a katonák élvezhetik az újdonságot.

Nagy változást vezet be a McDonald’s Izraelben: szuperkóser hamburgerekkel fogja ellátni a katonákat. Az amerikai étteremlánc mellett két legnagyobb izraeli versenytársa, a Burgeranch és a Burgerim már áttért a legmagasabb igényeknek is megfelelő, szigorú szabályokat előíró glatt kósernek nevezett húskészítmények használatára.

Daily Life in JerusalemA view of the facade of Mc Donald's shop in the center of Jerusalem.
Wednesday, 14 March 2018, in Jerusalem, Israel. (Photo by Artur Widak/NurPhoto) (Photo by Artur Widak / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Fotó: AFP

A döntés hátterében az áll, hogy a fronton harcoló katonák közül sokan kizárólag csak szuperkóser élelmiszer fogyasztanak, a hamburgerek pedig az egyik legnépszerűbb fogásuk a menün, ezért nagy mennyiségben szállítanak az izraeli katonáknak. A vállalatokat a tábori rabbinátus kérte fel a változtatásra, miután sok katona jelezte, hogy a frontra juttatott hamburgerek egy része nem felel meg az általuk elvárt kósersági szintnek – írja a zsido.com.

A McDonald’s emiatt külön oda fog figyelni, hogy kellő mennyiségű szuperkóser hamburgert juttassanak a katonáknak.

A mehádrin termékek bevezetése több hónapot vett igénybe, és a folyamat során a katonai rabbinátus mellett a világ legnagyobb kósersági igazolásokat nyújtó szervezete, az amerikai központú Orthodox Union (OU) is segítséget nyújtott. Mindez egyébként nem jelenti azt, hogy a civil vásárlók is mindenhol glatt kóser hamburgert vásárolhatnak. A McDonald’snak számos olyan üzlete is működik Izraelben, amely egyáltalán nem kóser, mert nem különítik el a tejes és húsos fogásokat, továbbá szombaton is nyitva tartanak.

Az izraeli kormány 2023-ban elfogadta az ultraortodox vallásos pártok követelésére a kóser áram kialakításának tervét. A 120 millió sékelből (több mint 11 milliárd forintból) létrejövő áramtároló beruházás biztosítani fogja, hogy olyan kóser áramot fogyasszanak az erre igényt tartó ultraortodox városokban, lakónegyedekben, amelyet nem szombaton, hanem a hét más napjain termeltek a zsidó dolgozók, és ezzel nem sértik meg a szombati munkavégzés tilalmát.

 

Izraeli Védelmi Hadsereg kóser hamburger szuperkóser Izrael McDonald's
Kapcsolódó cikkek