Teljességgel valószerűtlen eseménysorozat játszódott le a német Bild információi szerint hétfő este a Hessen nevű fregatt fedélzetén, amely jelenleg a Vörös-tengeren teljesít szolgálatot – írta meg a lap nemrég.

Fotó: Focke Strangmann / AFP

A Bild – később a német hadsereg által megerősített – értesülései szerint a Hessen fregatt legénysége hétfő éjszaka arra lett figyelmes, hogy a hajó radarjai egy beazonosíthatatlan drónt mutatnak a hajó fölött, egyelőre nem ismert magasságban. A Hessen legénysége az észlelést követően nyomban körkérdést intézett minden, a környéken tartózkodó szövetségese felé, hogy megtudja, valamelyikük sajátjaként ismeri-e el a harci eszközt.

A Hessen legénységének állítása szerint minden igyekezetük ellenére sem sikerült megtudniuk, kié a drón, ezért annak lelövése mellett döntöttek. Két rakétát el is indítottak a drón irányába, 

azok azonban nem találtak el a célpontot, hanem röppályájuk végén a tengerbe zuhantak.

Annak, hogy a két rakéta miért nem találta el a drónt, technikai okai nem igazán lehetnének, mivel a két SM-2 légvédelmi rakéta papíron akár 20 ezer méter magasságban is működőképes kellene, hogy legyen, a célpont pedig, mint később kiderült, legfeljebb 12 ezer méteren lehetett a célbavétel időpontjában.

Utólag azonban örülhetnek a németek, hogy nem találták el a drónt: az mint kiderült ugyanis, 

egy amerikai US MQ-9 Reaper volt, amelynek darabja 30 millió euróba került, 

szárnyfesztávolsága pedig nem kevesebb, mint 20 méter.

A félreértés oka minden bizonnyal az lehetett a Szövetségi Védelmi Minisztérium szerint, hogy az érintett amerikai drón nem közvetlenül a Vörös-tengeri hadműveletben vett részt, hanem bizonyos be nem jelentett küldetést hajtott végre, így ennek jelenlétét az amerikaiak nem akarták nagy dobra verni még annak ellenére sem, hogy köztudott, hogy számos amerikai drón van jelen hasonló módon a térségben.

A Hessen gondjai azonban a baklövéssel minden bizonnyal nem érnek véget: egyes német parlamenti értesülések szerint az érintett fregatt által használt egyik lőszertípus kifutott az elmúlt időszakban, így amint a Hessen mindet elhasználja, egyszerűen nem lesz majd mivel megtölteni a tárakat, így a szükséges átalakítások elvégzése érdekében akkor mindenféleképpen haza kell majd hívniuk a hajót.