„Ma találkoztam az Európai Bizottság elnökével, Ursula von der Leyennel, és megbeszéléseket folytattam az Ukrajnának nyújtott támogatásról” – írta Ulf Kristersson svéd miniszterelnök a korábban Twitter néven ismert X platformon. Hozzátette: a biztonság és védelem területén folytatott európai együttműködésről is egyeztettek.

KRISTERSSON, Ulf; VON DER LEYEN, UrsulaBrüsszel, 2024. február 22.
Ulf Kristersson svéd miniszterelnök és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke megbeszélésének megkezdése előtt Brüsszelben 2024. február 22-én.
MTI/EPA/Olivier HosletBrüsszel, 2024. február 22.Ulf Kristersson svéd miniszterelnök és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke megbeszélésének megkezdése előtt Brüsszelben 2024. február 22-én.MTI/EPA/Olivier Hoslet
Fotó: Olivier Hoslet / MTI / EPA

A kormányfő még a budapesti látogatás előtt találkozott az EB vezetőjével: Kristersson Orbán Viktor kormányfő meghívására érkezik Magyarországra, a két politikus Magyarország és a skandináv ország védelmi és biztonságpolitikai együttműködéséről, valamint a magyar soros EU-elnökségre történő felkészülésről egyeztet pénteken. Valószínűleg a NATO-csatlakozás is szóba fog kerülni.

A svéd külügyminiszter még úgy fogalmazott a múlt héten, hogy nincs miről tárgyalni a NATO-tagság ügyében, de arra számít, hogy a magyar parlament jóváhagyja hazája csatlakozását. Mint ismert, a NATO bővítéséhez az összes tagállam jóváhagyása szükséges: a svédek esetében már csak Magyarország döntése kell ahhoz, hogy a skandináv ország is az észak-atlanti szövetség tagjává váljon.

A svéd titkosszolgálat az orosz és a kínai fenyegetés növekedésével számol

Az Oroszországból, Kínából és Iránból érkező hírszerzési tevékenységek súlyosan fenyegetik Svédország biztonságát a svéd titkosszolgálat, a Sapo legfrissebb helyzetjelentése szerint. Az értékelésben leszögezik: az éghajlatváltozás számottevően fokozza Észak-Svédország stratégiai és gazdasági jelentőségét, ami a külföldi hatalmak részéről jelentkező biztonsági fenyegetések növekedéséhez vezethet.