Közélet

Arab országokból vesz Starlink-terminálokat Oroszország

Oroszország tagadja, hogy használná a SpaceX műholdas internetszolgáltatását, ám az ukrán hírszerzés most egy ezt igazoló hangfelvételt is közzétett.

Oroszország az ukrán katonai hírszerzés (GUR) szerint arab országokban vásárol Starlink műholdas internetszolgáltató terminálokat, azzal a céllal, hogy azokat az Ukrajna ellen vívott háborújában használja.

Az vezette SpaceX szolgáltatása eddig Ukrajnának nyújtott kulcsfontosságú segítséget a harctéri kommunikációban, de 

ukrán források szerint az orosz erők is egyre inkább kezdenek erre a műholdas internetszolgáltatásra hagyatkozni.

This photograph taken on September 25, 2022, shows an antenna of the Starlink satellite-based broadband system donated by the US tech billionaire Elon Musk in Izyum, Kharkiv region, amid the Russian invasion of Ukraine. (Photo by Yasuyoshi CHIBA / AFP)
Egy Starlink-terminál.
Fotó: Csiba Jaszujosi / AFP

Kedden a GUR egy hangfelvételt is közzétett, amelyen orosz katonák arról beszélnek, hogy 200 ezer rubeles (mintegy 800 ezer forint) egységáron vásárolnak Starlink-terminálokat arab szállítóktól.

A GUR szóvivője, Andrij Juszov hétfőn a Reuters hírügynökségnek még azt mondta, Oroszország meg nem nevezett harmadik országokon keresztül szerez be internetszolgáltató terminálokat.

A Starlink ugyanakkor saját állítása szerint nem üzletel Oroszországban, és nem nyújt szolgáltatást orosz területen, míg a Kreml azt állítja, hogy a Starlink-terminálok nincsenek hitelesítve Oroszországban, így azokat nem is tudják használni.

 

Ukrajna GUR háború Starlink Oroszország
Kapcsolódó cikkek