Közélet

Az elnökválasztás előtt nemzeti vitatéma lett Szlovákiában a jégkorong

Márciusban államelnököt választ Szlovákia, melynek férfi jégkorong-válogatottja májusban világbajnokságon vesz részt. A két téma ott kapcsolódik össze, hogy ismét fellángolt a vita: mi legyen azokkal a játékosokkal, akik az orosz bajnokságban, a KHL-ben légióskodnak. Peter Pellegrini házelnöknek, egyben köztársaságielnök-jelöltnek határozott véleménye van a kérdésről.

Peter Pellegrini, a második legnagyobb kormánypárt elnöke, házelnök és köztársaságielnök-jelölt felszólította a Szlovák Jégkorongszövetséget: engedje meg az orosz bajnokságban, a KHL-ben légióskodó játékosainak, hogy részt vegyenek a világbajnokságon. A házelnök szerint „a politikának egyáltalán nincs helye a sportban”, és arra kérte a szövetséget, hogy ne engedjen az „értelmetlen média- és politikai nyomásnak”. Szerinte oktalan kérdés, hogy mi legyen az oroszországi légiósokkal.

Slovakia Holds Parliamentary Elections
BRATISLAVA, SLOVAKIA - FEBRUARY 29:  Peter Pellegrini, Prime Minister of Slovakia and front runner SMER (Direction Social Democracy) political party arrives at the party headquarters during the Slovakian parliamentary elections in Bratislava, Slovakia on February 29, 2020. Omar Marques / Anadolu Agency (Photo by Omar Marques / ANADOLU AGENCY / Anadolu via AFP)
Peter Pellegrini szerint oktalan kérdés, hogy mi legyen az oroszországi légiósokkal.
Fotó: Omar Marques / AFP

Pellegrini a Facebook-videójában kifejtette: értelmetlen vitának tartja, hogy a KHL-klubokban szereplő játékosok képviselhetik-e Szlovákia színeit a válogatottban.

Ne legyünk pápábbak a pápánál

– mondta, és azzal érvelt, hogy egyetlen politikusnak sincs joga megakadályozni, hogy bárki eltartsa önmagát és/vagy a családját. Márpedig ezt jelentené, ha a KHL-ben szereplő hokisták nem vehetnének részt a vb-n a szlovák válogatottal.

Véleménye szerint „az ellenzéki pártok, mint a PS és az SaS értelmetlen média- és politikai nyomása lehetetlenné teszi, hogy ezek a hokisok képviseljék hazájukat”.

Tavaly nem játszhattak az oroszországi légiósok, de mi lesz idén?

Kilenc szlovák jégkorongozó légióskodik a KHL-ben, egy tizedik, Júlio Hudácek azonban januárban a cseh Kladnóhoz igazolt. Csakhogy az ottani drukkerek heves ellenkezéssel fogadták a KHL-ből érkező kapust, ezért a csapat két nappal később felbontotta a szerződését, és Hudácek a német Frankfurthoz állt tovább. Peter Pellegrini akkor őt is a védelmébe vette: „Elegendő lenne a józan észt használni, és nem behúzni a politikát oda, ahol semmi keresnivalója sincs.”

Kazakhstan v Slovakia - 2023 IIHF Ice Hockey World Championship Finland - Latvia
RIGA, LATVIA - MAY 19: Simon Nemec of Slovakia at the face-off during the 2023 IIHF Ice Hockey World Championship Finland - Latvia game between Kazakhstan Slovakia at Arena Riga on May 19, 2023 in Riga, Latvia. (Photo by Jari Pestelacci/Eurasia Sport Images/Getty Images)
Tavaly a KHL-esek nélkül szerepelt a jégkorong-világbajnokságon a szlovák válogatott.
Fotó: Eurasia Sport Images / Getty Images

Tavaly a Szlovák Jégkorongszövetség nem engedte a vb-re a KHL-eseket, az idei vb-t illetően pedig áprilisban tervez dönteni.

Mindeközben a Nemzetközi Jégkorongszövetség (IIHF) a tegnapelőtti ülésén határozott úgy: 

az orosz–ukrán háború miatt Oroszország és Fehéroroszország sem vehet részt a 2024–2025-ös idényben sem. 

A nemzetközi jégkorong vezetőinek álláspontja, hogy miközben Vlagyimir Putyin orosz elnök hokikedvelő, számos KHL-csarnokban jelenítették meg a háborút támogató Z betűt, az ország egyik legfontosabb és legsikeresebb sportágának a klasszisait és eredményeit pedig propagandacélokra használják fel.

Az IIHF legutóbbi döntésének a magyar férfiválogatottra is van hatása.

Előbb lesz hoki-vb, mint szlovák elnökválasztás

A mieink a jégen elért eredmények alapján kiestek a téli olimpiai selejtezősorozat második szakaszában, ám mivel az IIHF kizárta az elvileg a harmadik szakaszban bekapcsolódó fehéroroszokat, a helyükre a magyar csapat kerül, így a nyár végén éppen Szlovákiában kísérelheti meg a kijutást a 2026-os téli ötkarikás játékokra.

A már előtte, tavasszal rendezendő vb-hez és hozzánk kapcsolódik, hogy Kanada válogatottja Budapesten játssza majd az utolsó felkészülési mérkőzését, május 7-én az MVM Dome-ban.

Az idei jégkorong-világbajnokságra Csehországban kerül majd sor május 10. és 26. között, a szlovák köztársaságielnök-választást pedig március 23-án tartják – a felmérések szerint Pellegrini a legesélyesebb jelölt.

 

oroszország szlovák elnök KHL Peter Pellegrini orosz-ukrán háború
Kapcsolódó cikkek