Sportgazdaság

Az orosz-ukrán háború miatt juthat tovább a magyar válogatott

Az ukrajnai harcok miatt az orosz és fehérorosz válogatottak, valamint klubok a 2024–2025-ös idényben sem indulhatnak a nemzetközi jégkorongversenyeken, emiatt Fehéroroszország az idei nyár végi olimpiai kvalifikációban sem vehet részt – az előselejtezőben elbukó magyar csapat így viszont kaphat még egy esélyt, hogy kivívja részvételét a 2026-os téli ötkarikás játékokra.

A Nemzetközi Jégkorongszövetség (IIHF) biztonsági okokból nem engedi indulni a fehérorosz férfiválogatottat a 2026-os milánói téli olimpia selejtezőjén, így – az MTI értesülése szerint – a magyar csapat várhatóan továbbjutott az előselejtezőből, és augusztus 29. és szeptember 1. között Pozsonyban vívhatja ki az ötkarikás szereplést a házigazda szlovák, valamint a kazah és az osztrák együttes ellen.

Budapest 20240210  Jégkorong Olimpiai selejtezõtorna Magyarország - Japán Fotó Nemzeti Sport -  Dömötör Csaba A képen:    Németh Kristóf
Úgy néz ki, hogy a japánok elleni vesztes meccsel mégsem ér véget a magyarok olimpiai selejtezős szereplése.
Fotó: Dömötör Csaba / Nemzeti Sport

Az IIHF hétfő este közölte, hogy az ukrajnai háború miatt az orosz és fehérorosz válogatottak, valamint klubok a 2024–2025-ös idényben sem indulhatnak a nemzetközi versenyeken, emiatt Fehéroroszország az idei nyár végi olimpiai kvalifikációban nem vehet részt.

Kaptunk még egy esélyt

Az MTI úgy tudja, hogy a magyar válogatott – miután múlt héten a budapesti csoportban a japánok mögött végzett, és megelőzte a litvánokat, illetve a spanyolokat – mint a legjobb előselejtezős második mégis folytathatja a fehéroroszok helyén a selejtezőt. Ezáltal viszont nem a dániai, hanem a szlovákiai négyesbe kerül. A szlovák–kazah–osztrák–magyar kvartettből csupán az első helyezett jut ki a milánói olimpiára. 

Magyarország legutóbb 1964-ben szerepelhetett a téli játékokon.

A pozsonyi torna egyértelmű esélyese Szlovákia, amelynél – a nyári végi időpont miatt – az egyesült államokbeli profiligában, az NHL-ben szereplő sztárok (például Tomás Tatar, Juraj Slavkovsky, Erik Cernak, Martin Fehérváry, Simon Nemec, Adam Ruzicka, Martin Pospisil) is jégre léphetnek.

Már az augusztusi olimpiai selejtező előtt, májusban is találkoznak a hokisaink NHL-sztárokkal: a világbajnoki címvédő Kanada ugyanis nálunk játssza utolsó felkészülési mérkőzését az idei vb előtt, az MVM Dome-ban.

Áprilisban megnyit a 46 milliárd forintért épült új csarnok Fehérváron

Immár teljesen kész az Alba Aréna, amelyet egy Norvégia elleni válogatott-hokimeccsel avatnak, a környező új utakat pedig már át is adták a forgalomnak.

 

 

nhl téli olimpia továbbjutás magyar válogatott Szlovákia
Kapcsolódó cikkek