Ahogy azt a Világgazdaság már felvezette, szombaton délután tartja hagyományos évértékelő beszédét a Várkert Bazárban Orbán Viktor miniszterelnök. A kormányfő idén már 25. alkalommal értékeli Magyarország és a világ helyzetét.

ORBÁN Viktor
Az év beszéde: színpadon Orbán Viktor – a miniszterelnök kijelöli az irányt. Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Orbán Viktor 2024-es évértékelő beszéde valamivel 15 óra után vette kezdetét, és valamivel 16 óra előtt fejeződött be. Alább olvasható a teljes felszólalás tudósítása.

Mit mondott Orbán Viktor Novák Katalinról és a kegyelmi ügyről?

Elsőnek arról beszélt, hogy a 2024-es év nem is kezdődhetett volna rosszabbul, hiszen Novák Katalin benyújtotta lemondását. 

Olyan ez, mint egy rémálom, mindenkit megviselt.

A köztársasági elnök a magyarok jó oldalát jelenítette meg, a maga természetes módján mutatta meg a férfiaknak, hogy a nők felfogása nélkülözhetetlen az élet minden területén, így a politikában is. Távozása helyes, de nagy veszteség. A távozás oka az, hogy kegyelmet adott egy gyermekbántalmazásban érintett elkövetőnek. Ezt a magyarok nagy része elutasította. A nemzet egységét így nem tudta már reprezentálni, ezért az történt, aminek történnie kellett. A nemzetet újraegyesíteni csak a lemondással és új elnök kinevezésével lehet.

Varga Judit távozásáról azt mondta, hogy az elkerülhetetlen, de igazságtalan. Ha létezne időgép, visszarepülnének, és kijavítanák a hibát. De időgép nincs, így a kormánynak kell azt helyreállítania. „A munkájukat zaklatott szívvel megköszönöm. A távozó két asszony kisujjában több méltóság van, mint a baloldal összes vezetőjében” – húzta alá.

Sürgető feladat az új elnök megválasztása. Az átmeneti időszakot minimálisra kell szorítani, mert így illik egy erős kormányzópárthoz.

Új gyermekvédelmi törvényt nyújtanak be

Orbán Viktor felhívta a figyelmet, hogy ne spórolják meg a drámai események tanulságának levonását. A politikában mindig csak egy ütésre vagy a padlótól. Ezért óvatosság kell, vagy egy jó megelőző ütés. A politika vastörvénye az alázat. Akármilyen magasan is vagy, egyedül nem lehetsz elég okos. Nincs védett hely, a legmagasabb hivatalban is lehet hibázni.

A kegyelmi döntés miatti felháborodásból azért lett düh a jobboldalon, mert egy ki nem kényszerített hibáról volt szó. Pedofil bűncselekményeknél nincs kegyelem. De megerősödve fognak kikerülni a bajból. Ugyanakkor a magyar gyermekvédelmi rendszert meg kell erősíteni, át kell fésülni. Az áldozatok kálváriája kötelez arra, hogy megerősítsék az intézményi felelősséget, ezért új gyermekvédelmi törvényt fognak benyújtani az Országgyűlésben. „Ott majd lehet vitézkednie a kétszínű baloldalnak, ott lehet kapaszkodni” – jegyezte meg.

Berúgta az ajtót a zöldenergia

A miniszterelnök áttért az elmúlt évek összegzésére. Hangsúlyozta, hogy a válságok ellenére a munkahelyeket sikerült megőrizni, már túl vannak az egymillió új álláshelyen. A foglalkoztatási ráta ma 75 százalékos, de el akarják érni a 85 százalékot. Itthon még 300 ezer ember bevonható a munka világába. Megvédték a nyugdíjakat is, és bravúr, hogy visszaadták a 13. havi nyugdíjat, amit még a baloldal vett el az emberektől. Köszönet Varga Mihály pénzügyminiszternek. Nem sikerült viszont megvédeni a Covid előtti ütemét és az alacsony hiányt. De az magas értékét igen, így megelőzték az ikerdeficitet, aminek általában csőd és gazdasági megszorítás a vége. Hogy ez nem következett be, köszönet Szijjártó Péter külügyminiszternek.

Az inflációt – a jegybankon segítve – 25-ről 4 százalékra csökkentették. A 2023-as évből így sikerült kikecmeregni. Ez szép dolog, de az ember azért ennél többre vágyik. A futballban sem az győz, akinek több védése van, hanem aki több gólt lő. Vissza kell kapaszkodni a 2019-ben járt útra. Nem lesz sétagalopp Nagy Márton gazdasági miniszter számára. 

A zöldenergia korszaka berúgta az ajtót, ez a jövő. A politikai stabilitásnak az emberek szempontjából az a haszna, hogy villámgyorsan alkalmazkodhatunk, akár egész Európában is. Ez behozhatatlan versenyelőny. A zöldátállás kapóra jön, két legyet lehet ütni egy csapásra. Élhetőbb lesz az ország, és kiszabadulhatunk az energiafüggőségből. Megépítik Paks II.-t, Paks I. üzemidejét meghosszabbítják, és megépítik a naperőműveket. Az utóbbi úgy vágtat, hogy időnként egy megbokrosodott lóra emlékeztet. Minden rekordot megdöntöttek, 5600 megawattos a kapacitás, 255 ezer olyan háztartás van, amely minierőművet működtet. 

Az energiafogyasztás 15 százalékát már így állítják elő, 

Lantos Csaba miniszter még a végén csodát tesz. Karnyújtásnyira vagyunk az energiafüggetlenségtől. Aki azt mondja, az iparhoz nem lesz elég energia, az nem látja a fától az erdőt. 

Az energia tárolása viszont kemény dió. Még néhány év, és az energiatárolás a mindennap része lesz, erre a kormány több százmilliárd forintot fordít. Beszélt a vízfelhasználásról is. Kis Magyarország, nagy medence, de csak az európai mércének megfelelő üzemeket lehet építeni. Még akkor is, ha ezek elnyeréséért késhegyre menő csatákat vívnak. „A dollárbaloldalt külföldiek fizetik, aligha a két szép szemükért. Ne legyünk balekok” – mutatott rá.

Miért fontosak az autógyárak Magyarországon?

Most végre nem követői vagyunk egy technológiai átalakulásnak, hanem globális éllovasai. Ezzel megmentjük az autógyárainkat. Képzeljék el Győrt az Audi vagy Kecskemétet a Mercedes nélkül. Nem engedhetjük meg magunknak azt az elmebajt, mint a német zöldek, hogy az a jó autó, amit nem gyártatok le. A termelés értéke több mint 13 ezermilliárd forint, több százezer család kenyerét adja. Gyógyszeripar, vetőmag, élelmiszeripar, infokommunikáció és autógyártás, ezekben világszintet képviselünk.

Tervekben nincs hiány a jobboldalon. Jobban élünk, mint a Gyurcsány-időszakban, de nem elég jól. Van egy egész jó terv ahhoz, hogyan legyen az egyik legjobb hely Magyarország. 

  • Értjük a világ változását,
  • ehhez mi alkalmazkodunk a legjobban. 
  • Kimaradunk a háborús politikából, 
  • nyitunk, kereskedünk és építünk, például az egyik legjobb oktatási rendszert.
  • A növekedni akaró magyar cégeket megtámasztjuk, és teljesen új iparágakba fektetünk. 

„Feltesszük a világtérképre Magyarországot és Budapestet. Meg- és kikerülhetetlenek leszünk” – ígérte Orbán Viktor. A szomszédok tudhatják, ha baj van, számíthatnak a magyarokra. Ma 1500 iskola fogadja be az ukrán menekült gyermekeket. Nem kell ezzel kérkedni, de jót tesz az ország önbecsülésének.

Magyarország természetes közege az Európai Unió

A lengyel választás éjszakáján a Kelly hősei című film jutott az eszébe. Az a jelenet, amikor mindenhonnan lövik őket, és a saját légierejük csak azért nem, mert az esőben nem tudnak feszállni a repülőgépek. Ezt kéne elkerülni nálunk. Jó hír, hogy a svéd vita lezáráshoz közelít: tavasszal ratifikálják a NATO-csatlakozást. 

A természetes közeg az csakhogy 2023 az EU kudarcainak az éve volt. Ez pedig ólomsúlyt helyez Magyarország lábára. Az iskolában azt tanítják, minden jó dolog Nyugatról jön. De ha jobban belegondolunk, jöttek rossz dolgok is: jakubinusok, nácik és kerülő úton a kommunisták. De igaz, hogy sokszor érkeztek jó dolgok Nyugatról: kereszténység, humanisták, reformkor és dualizmus.

De mára a helyzet megváltozott. Brüsszelből csak a rossz jön, ezek közül pedig kiemelkedik, hogy belevetette magát az ukrán–orosz konfliktusba. 

Magyarország egyedül maradt, mint a migráció kapcsán is, de igaza lesz. 

Tragédia, hogy addig több százezreknek kell meghalniuk. Nem fogunk fegyvert szállítani, akkor sem, ha ez egyes nagyhatalmaknak nem tetszik. „Klasszikus válságkezelés. Amerikának klassz, a többieknek kuss” – szúrt oda.

Nekünk magyaroknak volt elég időnk, hogyan kezeljük a nyomást. Olyanok vagyunk, mint a presszókávé. Előbb-utóbb mindenhol rájönnek, azzal járnak jól, ha bekén hagynak minket. Ez toleranciaajánlat, megvárjuk, míg elfogadják. De ezzel nem vagyunk kint a vízből.

Vissza kell foglalni Brüsszelt?

Brüsszel magára hagyta a Balkánt, mert kell a pénz Ukrajnára. Újra és újra hitelt kéne felvenni, hogy Ukrajna ne menjen csődbe. Kőbe kellene vésni, hogy a közös nem járható út. Az új agrárszabályok és az ukrán piac előtti nyitás lehetetlen helyzetbe hozta a mezőgazdaságot. Brüsszelben nem csak tücsköt-bogarat beszélnek, ezzel is etetnének minket. A gazdák annyit szeretnének, hogy ne klímafanatikusokkal írassák meg a jogszabályokat Brüsszelben. Az üvegházhatású gázok mindössze 7 százalékáért felel az EU, miközben az USA 40-ért.

Idézte az uniós határvédelemért felelős vezetőt, aki szerint nem lehet feltartóztatni a migrációt. „Dehogynem” – reagált. Ők maguk csalogatták be a migrációt, most pedig csodálkoznak. „A Biblia azt kérdezi, amikor eljön az ember fia, talál-e hitet a Földön. Ha 20 év múlva Nyugatra megyünk, vajon Európát találunk-e még ott, vagy valami mást” – reflektált a bibliai idézetre. Brüsszel magára hagyta az európaiakat, sose volt ekkora a távolság. Ezért ott változás kell, de ez magától nem történik meg, ki kell kényszeríteni. 

Vissza kell foglalni Brüsszelt, legyen ott végre néhány európai.

A 2024-es év sorsfordító lehet, szuper választási év Amerikától Indiáig. Ebből Magyarországnak az a fontos, hogy nagy esélyek nyílnak meg. Ha minden jól megy, nem csökken majd a mozgástér, hanem régen látott mértékben kitágul. „Nem szólhatunk bele mások választásába, de nagyon szeretnénk, ha Donald Trump visszatérne, és békét csinálna. Mi is készülünk egy elnökséggel, az uniós elnökséggel. Tegyük újra naggyá Európát” – sorolta.

A brüsszeli bürokraták nem húzzák ki a csávából Európát. Azonban az új jobboldal ne Európa alternatívája legyen, hanem európai alternatíva legyen. Így és ezért érdemes harcolni.

Magyarország mindenekelőtt, a Jóisten mindenekfölött, hajrá Magyarország, hajrá magyarok

– zárta mintegy 50 perces évértékelőjét Orbán Viktor magyar kormányfő.