Közélet

Az orosz aknák közel háromszáz embert öltek már meg

Az orosz–ukrán háború kitörése óta már közel háromszázan haltak meg az Oroszország által telepített aknák miatt. Az áldozatok között több mint egy tucat gyermek is van.

Az Oroszország által két éve indított támadás kezdete óta több mint 270 embert öltek meg aknák és egyéb robbanószerkezetek – közölte Szerhij Reva, az ukrán katasztrófavédelmi szolgálat aknamentesítési munkákat szervező részlegének vezetője csütörtöki kijevi sajtótájékoztatóján.

Military mobility of the Ukrainian soldiers in Ukraine
Fotó: AFP

„Sajnos a háború nyomot hagy, és a polgári lakosság körében is szedtek áldozatokat aknák és más robbanószerkezetek” – fogalmazott a tisztségviselő.

A védelmi minisztérium adataira hivatkozva közölte, hogy a háború kezdete óta több mint 270 embert halálát okozták.

Hozzátette, hogy a halálos áldozatok között 14 gyermek van. Ilyen robbanásokban több mint hatszáz civil sérült meg – mondta el Reva.

A katasztrófavédelem sajtószolgálata közleményében arról tájékoztatott, hogy a pirotechnikai szakemberek megsemmisítettek egy féltonnás orosz légibombát Zaporizzsja megyében. A közlés szerint szerdán riasztották helybeliek a mentőszolgálatot, hogy az egyik település mellett, a szántóföldön robbanószerkezetet találtak. Az állami készenléti szolgálat helyszínre kiérkezett szakemberei megállapították, hogy

a talált szerkezet egy fel nem robbant FAB-500-as bomba.

Eltávolítása nehézségbe ütközött, mivel a légibombában módosították a biztosítékot, ami lehetetlenné tette a szállítását. A kockázat miatt a légibombát ezért a helyszínen kellett felrobbantani.

Csütörtök délelőtt az Ukrán Fegyveres Erők légierejének parancsnoka bejelentette egy Szu-34-es keleti irányú lelövését. Az aktuális információk figyelembevételével február 29-ig a honvédség a hónap eleje óta 13 orosz repülőgépet semmisített meg.

 

 

oroszország aknamező ukrajna háború akna
Kapcsolódó cikkek