Közélet

Az orosz-ukrán háború 729. napja – Ballisztikus rakétákkal tömi Oroszországot Irán

Irán már nemcsak öngyilkos drónokat, de ballisztikus rakétákat is ad az oroszoknak, melyek sokkal pontosabbak, mint az észak-koreai rakéták.

Jelentős mennyiségű ballisztikus rakétát küldött Oroszországnak Irán az elmúlt hetekben, tovább bővítve a hadiipari együttműködést a két ország között.

Teherán több, névtelenséget kérő forrás szerint mintegy 400 rakétát adott az oroszoknak, főként a Fateh–110 és a Zolfaghar típusokból, melyek közúton is szállíthatók, és akár 300–700 kilométeres távolságból is pontosak.

Fateh–110-es rakéta kilövése.
Fotó: AFP

A szállítmányok a Reuters információi szerint január elejétől indultak Oroszországba, és részben a Kaszpi-tengeren, részben pedig repülőn érkeztek meg Oroszországba. 

Egy iráni tisztviselő szerint további szállítmányoknak sincs akadálya. 

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának egyik határozata, amely különböző korlátozásokat vezetett be az iráni fegyverexportra, októberben lejárt. Ennek ellenére az Egyesült Államok és az Irán elleni szankciói továbbra is érvényesek maradtak.

A Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője, John Kirby január elején aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy Moszkva Észak-Koreától és Irántól is kap ballisztikus rakétákat. Ám míg az észak-koreai eszközök nem bizonyultak túlságosan pontosnak (az ukránok szerint 24-ből csak kettő találta el a célját), a Fateh–110-est és a Zolfaghart kifejezetten precíziós fegyvernek tartják.

Kijev helyzetét nehezíti az amerikai hadisegély késlekedése is, ami hiányokat okozhat a légvédelemben, amelyet a szintén Irán által átadott Sahid öngyilkos drónok elleni védekezés is kimerít. 

Az ukrán légvédelem decemberben arról beszélt, hogy a háború kezdete óta Oroszország mintegy 3700 ilyen kamikaze drónt vetett be. 

Teherán ugyanakkor tagadja, hogy a háború előtti kisebb szállítmányon túl adott volna Sahidokat az oroszoknak.

Irán vallási és politikai vezetői ugyanakkor azzal szeretnék hazájukat kiszabadítani elszigetelt nemzetközi helyzetéből, hogy Oroszországgal és Kínával erősítik kapcsolataikat. A perzsa ország szeptemberben fogadta Szergej Sojgu orosz hadügyminisztert, míg a múlt hónapban az orosz külügyminisztérium arról tájékoztatott, hogy hamarosan újabb, a két ország kapcsolatait tovább erősítő szerződést írhat alá Vlagyimir Putyin orosz elnök és iráni kollégája, Ebrahim Raiszi.

 

20:30

Az orosz hadsereg képtelen lenne újra Kijev ellen vonulni

20:29

Százezres sereg gyülekezik az ukrán–fehérorosz határon

20:29

Marad a Milka csoki Oroszországban, a befektetőket nem érdeklik az erkölcsi aggályok

A Mondelez vezérigazgatója szerint a befektetőknek nincsenek erkölcsi aggályaik azzal kapcsolatban, hogy a nyugati cégek Oroszországban maradnak. Igaz, a vállalatoknak nehéz elhagyniuk az országot.

16:28

A NATO-főtitkár szerint Ukrajna támadhat a határain kívül is orosz célpontokat

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár szerint Ukrajnának jogában áll ellenséges katonai célpontokat támadni, akkor is, ha azok a határain kívül állnak.

A Radio Free Europe-nak adott interjújában Stoltenberg kifejtette, hogy az orosz katonai célpontokra jogosan mérhet csapásokat Ukrajna saját határain kívül is – írja a Financial Times.

15:15

Putyin nem viccel, tegnap megnézte, ma már fel is szállt a modernizált Tupoljev bombázóval

Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtökön megérkezett a Gorbunov Kazany Repülőgyár kifutójához, hogy a továbbfejlesztett Tu–160M ​​stratégiai rakétahordozóval repüljön – derül ki több közösségi médiabeli bejegyzésből. Az államfő repülőútja legfeljebb 40 percig tart, az útvonal katonai titok – közölte Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője.

Putyin csütörtökön látogatott el a Szaratov-vidéki Kazan Repülési Üzembe (SP Gorbunov), ahol a Tu–160M ​​bombázókat építik, és megtekintette a négy modernizált Tupoljev Tu–160M ​​bombázó állapotát az építkezés utolsó szakaszában. Az orosz elnök már korábban egyértelműsítette, hogy meglátása szerint a nukleáris triász szerepe megnőtt, és ennek fontos pillére a négy Tu–160M rakétahordozó bombázó. A nukleáris triász egy háromágú katonai erőstruktúra, amely szárazföldről indítható nukleáris rakétákból, nukleáris rakétával felfegyverzett tengeralattjárókból, valamint nukleáris bombákkal és rakétákkal felszerelt stratégiai repülőgépekből áll.

15:14

Sokkoló kijelentést tett Dmitrij Medvegyev – Kijevet és Odesszát orosz városnak tartja

Az orosz biztonsági tanács alelnöke szerint Kijevet Oroszország ellenfeleinek nemzetközi brigádja irányítja, élén az Egyesült Államokkal.

„Kijev és Odessza orosz város, az elsőt az orosz erők elérhetik az Ukrajna elleni különleges hadművelet során, a másodiknak pedig ideje hazatérnie” – jelentette ki Dmitrij Medvegyev, az orosz biztonsági tanács alelnöke csütörtökön, orosz médiumoknak nyilatkozva.

15:12

Oroszország elfoglalta Pobjeda falut Donyeck régióban – közölte a védelmi minisztérium

Az orosz erők Avgyijivka elfoglalása után teljes mértékben átvették az irányítást a stratégiailag fontos Pobjeda falu felett, amely Donyecktől délnyugatra található. Ezzel öt kilométerre közelítették meg Donyeck városát az orosz csapatok.

15:10

Lassan két éve tart az orosz–ukrán háború – egyelőre nincs remény a békére

Ukrajna, amely évtizedekig a Szovjetunió része volt, a birodalom 1991-es összeomlása után bizonytalan irányt vett. Oroszország kénytelen volt emellett lenyelni a három baltikumi tagköztársaság gyors távozását, euroatlanti csatlakozását. Ukrajnát azonban átléphetetlen vörös vonalnak tekinti.

Fateh-110 rakéta háború Oroszország Irán
Kapcsolódó cikkek