BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Élő közvetítés
folyamatosan frissül

Az orosz-ukrán háború 729. napja – Ballisztikus rakétákkal tömi Oroszországot Irán

null
Összefoglaló:

Jelentős mennyiségű ballisztikus rakétát küldött Oroszországnak Irán az elmúlt hetekben, tovább bővítve a hadiipari együttműködést a két ország között.

Teherán több, névtelenséget kérő forrás szerint mintegy 400 rakétát adott az oroszoknak, főként a Fateh–110 és a Zolfaghar típusokból, melyek közúton is szállíthatók, és akár 300–700 kilométeres távolságból is pontosak.

Fateh–110-es rakéta kilövése.
Fotó: AFP

A szállítmányok a Reuters információi szerint január elejétől indultak Oroszországba, és részben a Kaszpi-tengeren, részben pedig repülőn érkeztek meg Oroszországba. 

Egy iráni tisztviselő szerint további szállítmányoknak sincs akadálya. 

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának egyik határozata, amely különböző korlátozásokat vezetett be az iráni fegyverexportra, októberben lejárt. Ennek ellenére az Egyesült Államok és az Európai Unió Irán elleni szankciói továbbra is érvényesek maradtak.

A Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője, John Kirby január elején aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy Moszkva Észak-Koreától és Irántól is kap ballisztikus rakétákat. Ám míg az észak-koreai eszközök nem bizonyultak túlságosan pontosnak (az ukránok szerint 24-ből csak kettő találta el a célját), a Fateh–110-est és a Zolfaghart kifejezetten precíziós fegyvernek tartják.

Kijev helyzetét nehezíti az amerikai hadisegély késlekedése is, ami hiányokat okozhat a légvédelemben, amelyet a szintén Irán által átadott Sahid öngyilkos drónok elleni védekezés is kimerít. 

Az ukrán légvédelem decemberben arról beszélt, hogy a háború kezdete óta Oroszország mintegy 3700 ilyen kamikaze drónt vetett be. 

Teherán ugyanakkor tagadja, hogy a háború előtti kisebb szállítmányon túl adott volna Sahidokat az oroszoknak.

Irán vallási és politikai vezetői ugyanakkor azzal szeretnék hazájukat kiszabadítani elszigetelt nemzetközi helyzetéből, hogy Oroszországgal és Kínával erősítik kapcsolataikat. A perzsa ország szeptemberben fogadta Szergej Sojgu orosz hadügyminisztert, míg a múlt hónapban az orosz külügyminisztérium arról tájékoztatott, hogy hamarosan újabb, a két ország kapcsolatait tovább erősítő szerződést írhat alá Vlagyimir Putyin orosz elnök és iráni kollégája, Ebrahim Raiszi.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.