Megtiltja maszkok viselését és pirotechnikai eszközök használatát a tüntetéseken a brit kormány – derül ki a londoni belügyminisztérium által csütörtökön bejelentet törvényjavaslatból.

Az alsóház elé terjesztendő módosítások értelmében akik a tüntetéseken arcukat eltakaró viseletet hordanak, és petárdákat, tűzijátékrakétákat vagy egyéb pirotechnikai eszközöket használnak egy hónap szabadságvesztéssel és ezer font (több mint 450 ezer forint) bírsággal sújthatók.

A demonstrator wearing a mask depicting Britain's Prime Minister Rishi Sunak and dressed with a prisoner uniform takes part in a National March for Palestine in central London on February 3, 2024. Deadly strikes were reported today in the overcrowded Gaza border town of Rafah -- dubbed a "pressure cooker of despair" by the UN -- as international mediators read
Olyan maszkot is tilos lesz viselni, ami Rishi Sunak brit miniszterelnököt ábrázolja.
Fotó: AFP

A tárca közleménye szerint a szintén tárgyalás alatt álló új büntetőjogi törvényhez kapcsolódó jogszabály lehetetlenné teszi, hogy törvénysértés esetén a demonstrálók a tiltakozáshoz fűződő jogra hivatkozva próbáljanak kibújni a felelősségre vonás alól.

A tájékoztatás felidézi, hogy az utóbbi időszak nagy tüntetésein a rendezvényeket biztosító rendőröket is pirotechnikai eszközökkel elkövetett, súlyos sérülések komoly kockázatával járó támadások érték.

Bár a tárca azt nem említi, hogy amely tüntetéseken fordult elő ilyesmi, de 

az utóbbi hónapokban heti rendszerességgel tartottak Londonban és más brit nagyvárosokban több tízezres, nem egyszer több százezres demonstrációkat a Gázai övezetben folyó izraeli hadműveletek ellen

és ezeken a megmozdulásokon többször előfordultak összecsapások a rendőrség és a tüntetők között.

A közleményhez csatolt statisztika szerint a Gázát uraló Hamász szélsőséges iszlamista szervezet Izrael ellen tavaly október 7-én elkövetett terrortámadása óta ezernél több tiltakozó megmozdulás volt Nagy-Britanniában, és ezeken hatszáz embert vettek őrizetbe.

A törvénytervezet értelmében nem lesz lehetséges közutak eltorlaszolása sem a tiltakozáshoz fűződő jogra hivatkozva. Ennek kapcsán a tárca megemlíti a Just Stop Oil nevű környezetvédő csoportot, amely rendszeresen tart demonstrációkat Londonban jórészt utak lezárásával a fosszilis fűtőanyagok kitermelése és használata elleni tiltakozásul. A londoni belügyminisztérium szerint ezeken a demonstrációkon tavaly 657 embert vettek őrizetbe.