Közélet

Döntött a parlament: jogosítványukat és bankszámlájukat is bukhatják a hadkötelezettség alól kibújó ukránok

Az ukrán parlament első olvasatban támogatta a mozgósítás megerősítéséről szóló, a kormány által átdolgozott törvénytervezetet szerdán. A végleges változatot nagy valószínűséggel február utolsó hetében fogadja el a parlament, és várhatóan áprilisban lép hatályba.

Az ukrán parlament első olvasatban támogatta szerdán a mozgósítás megerősítéséről szóló, a kormány által átdolgozott törvénytervezetet – közölte Jaroszlav Zseleznyak parlamenti képviselő a Telegramon. 

Opening of the recruiting center of the Third Assault Brigade in Lviv
Ukrajna szigorítana a mozgósításra vonatkozó szabályokon. Fotó: Getty Images

Közlése szerint a kormány által készített előterjesztést 243 képviselő szavazta meg. A tervezet elfogadásához legalább 226 szavazatra volt szükség. Zseleznyak hozzátette, hogy módosító indítványokat február 21-ig lehet benyújtani. Szavai szerint a törvényjavaslatot a második, végleges olvasatban nagy valószínűséggel február utolsó hetében fogadja el a parlament, és várhatóan áprilisban lép hatályba. 

Január 11-én az ukrán parlament visszaküldte átdolgozásra a kormánynak a vitákat kiváltó törvényjavaslatot, amelynek új, javított változatát január 30-án nyújtotta be a kormány a parlamentnek. Az Ukrajinszka Pravda hírportál szerint a törvényjavaslat új változata alapján a mozgósítást elkerülő hadkötelesekkel szemben bírósági határozat alapján lehet majd intézkedni. 

Eszerint a területi hadkiegészítő központnak jogában állna bírósághoz fordulni, ha valaki a mozgósításáról szóló értesítés kézhezvételétől számított tíz napon belül nem jelenik meg a központban vagy külföldi diplomáciai képviseleten. 

Büntetésként zárolhatják a bankszámláját, bevonhatják a jogosítványát, illetve megtilthatják neki a külföldre utazást, amíg nem tesz eleget a megjelenési kötelezettségének. 

A kormány azt is javasolja, hogy csak olyan férfiak kerüljenek be új alkalmazottként a közszolgálatba, akik fegyveres alapképzést kaptak, vagy letöltötték a katonai szolgálatot. Ez alól kivételt képeznek az egészségileg katonai szolgálatra alkalmatlanok, illetve azok, akik valamilyen közszolgálati intézménynél dolgoznak. 

Zseleznyak arról is tájékoztatott, hogy a parlament megszavazta Julija Laputyina veteránügyi miniszter menesztését. A tárcavezető hétfőn nyújtotta be lemondását, a szakbizottság értékelésében elégedetlenségét fejezte ki a miniszter munkájával. A törvényhozás ugyancsak menesztette Jurij Buhlakot, a Központi Választási Bizottság (CVK) tagját, aki 12 nappal az orosz invázió előtt hagyta el Ukrajnát, nem tért vissza, de továbbra is felvette a fizetését.

Milliárdokba kerülne Kijevnek félmillió hadköteles férfi mozgósítása

A szükséges 700 milliárd hrivnya Ukrajna 2024-es összes kiadásának körülbelül 22,5 százaléka, és a védelmi kiadásainak 41 százalékát teszi ki.

 


 

hadkötelezettség ukrajna mozgósítás orosz-ukrán háború
Kapcsolódó cikkek