Közélet

Meghosszabbították a hadiállapotot, marad a mozgósítás is Ukrajnában

Lassan két éve tart az orosz–ukrán háború. A parlament tizedik alkalommal döntött a hadiállapot és az általános mozgósítás meghosszabbításáról.

Az ukrán parlament kedden megszavazta a hadiállapot és az általános mozgósítás meghosszabbítását, az erről szóló törvénytervezetet Volodimir Zelenszkij elnök a napokban terjesztette be az országgyűlés elé – számolt be róla a Kárpáti Igaz Szó kárpátaljai hírportál.

Military training of Ukrainian soldiers in Donetsk Oblast
orosz-ukrán háború, hadiállapot, mozgósítás
A parlament tizedik alkalommal döntött a hadiállapot és az általános mozgósítás meghosszabbításáról.
Fotó: Ignacio Marin / AFP

A döntés értelmében február 14-től újabb 90 napig, vagyis május 13-ig lesz érvényben keleti szomszédunknál az országos hadiállapot és mozgósítás.

A 10456. számú törvénytervezetet 335 országgyűlési képviselő támogatta, a mozgósítás folytatásáról szóló 10457. számú dokumentumot pedig 323 parlamenti képviselő szavazta meg – ismertette a konkrét számokat Jaroszlav Zseleznyak képviselő.

A csaknem két éve zajló orosz–ukrán háború kitörése óta ez immár a tizedik ilyen döntése az országgyűlésnek.

Milliárdokba kerülne Kijevnek félmillió hadköteles férfi mozgósítása

Ukrajnának csaknem 700 milliárd hrivnyába (17,1 milliárd euró) kerülne 400-500 ezer hadköteles férfi mozgósítása, felszerelése és kiképzése. Ez az összeg az ország 2024-es összes kiadásának körülbelül 22,5 százaléka, és a védelmi kiadásainak 41 százalékát teszi ki.

 

 

Volodimir Zelenszkij ukrajna Hadiállapot mozgósítás orosz-ukrán háború
Kapcsolódó cikkek