Joe Biden dühösen vágott vissza egy nyomozásra, amely megállapította, hogy rosszul kezelte a szigorúan titkos aktákat, és nehezen tudta felidézni a legfontosabb eseményeket. A 345 oldalas, a nap folyamán közzétett jelentés szerint az elnök emlékezetének „jelentős korlátjai” vannak – írja a BBC.

A memóriám rendben van. Hogy a fenébe meri ezt felhozni?

– reagált érzelemdúsan az amerikai elnök az emlékezetét ért vádakra.

US President Joe Biden answers questions about Israel after speaking about the Special Counsel report in the Diplomatic Reception Room of the White House in Washington, DC, on February 8, 2024 in a surprise last-minute addition to his schedule for the day. A long-awaited report cleared President Joe Biden of any wrongdoing in his mishandling of classified documents February 8, but dropped a political bombshell by painting the Democrat as a "well-meaning, elderly man with a poor memory."
The report removed a legal cloud hanging over Biden as he seeks reelection in a contest expected to be against Donald Trump -- who is facing a criminal trial for removing large amounts of secret documents after he lost the White House, then refusing to cooperate with investigators. (Photo by Mandel NGAN / AFP)
Fotó: AFP

A Robert Hur különleges ügyész vezette vizsgálat megállapította, hogy Biden szándékosan őrizte meg és hozta nyilvánosságra a titkosított fájlokat, de az ügyész úgy döntött, nem emel ellene vádat.

A vizsgálatról készült jelentés bírálja azt, ahogy Joe Biden és munkatársai kezelték (rosszul) a szóban forgó dokumentumokat, de nem javasol vádemelést.

Még akkor is, amikor Biden meg akarta cáfolni az újságírók korára, mentális képességeire vonatkozó kérdéseit, és akaratlanul „Mexikó elnökének” nevezte Abdul Fattah al-Sisi egyiptomi vezetőt. Arra a kérdésre, hogy kommentálja a legutóbbi izraeli–gázai háborút, azt mondta: „Szerintem, amint azt kezdetben tudja, Mexikó elnöke, Sisi nem akarta kinyitni a kaput, hogy humanitárius anyagok bejussanak.”

A Merrick Garland igazságügyi miniszter által kinevezett Robert Hur azt mondta, hogy 

Biden nem emlékszik, mikor volt alelnök, vagy hogy pontosan mikor halt meg a fia, Beau.

„Őszintén szólva, amikor feltették nekem a kérdést, azt gondoltam magamban, hogy ez nem az ő dolguk” – reagált az amerikai elnök az emlékezetét ért vádakra. Az viszont vitathatatlan, hogy Biden a közelmúltban több országvezetőt is összetévesztett, és érezhetően nehézkessé vált a kommunikációja. Nemrég összekeverte Franciaország jelenlegi elnökét egyik elődével: egy kampánybeszéde során Mitterrand neve jött a szájára Macroné helyett.