Közélet

Drónháború: Oroszország és Ukrajna megállás nélkül támadja a határ menti településeket

Az ukrán légierő több mint egy tucat drónról számolt be, melyek az éjszaka folyamán határ menti településeket támadtak. Ezzel egy időben az orosz hírközlés ugyancsak dróntámadásokról tudósított a Fekete-tenger felett.

Orosz támadó drónokat lőttek le az ukrán erők Mikolajiv, Herszon és Harkiv megye felett csütörtökről péntekre virradó éjszaka − számolt be az ukrán légvédelem. A közlés szerint a drónokat az orosz irányítás alatt lévő, Krím félszigeten található Kauda-fokról és Kurszk régióból indították. 

Military,Kamikaze,Drone,Shahed,Flying,In,The,Clouds,Over,Rural
Shahed 131/136 típusú drón, melyet mind az ukrán, mind az orosz erők aktívan vetnek be ellenséges célpontok ellen.
Fotó: Shutterstock

Oroszország a háború kezdete óta a Krím félszigetet aktívan használja rakéták és drónok indítására. A The Kyiv Independent beszámolója szerint 

az orosz erők 16 Shahed típusú drónt indítottak az éjszaka, melyek közül 10-et sikeresen megsemmisített az ukrán légvédelem.

Éjfél után az orosz erők több dróncsapást mértek a Harkiv megyei Zmijiv közösség polgári infrastruktúrájára – közölte Oleh Szinyehubov regionális kormányzó hivatalos távirati csatornáján. A dróntámadás több lakóépületben, egy rekreációs központ háromszintes épületében és egy étkezdében is kárt tett. Az elsősegélynyújtók egy szállodaépületben és egy étterem nyári teraszán oltották el a támadás okozta tüzet. A támadásban egy civil megsérült, őt a mentők a helyszínen ellátták.

A RIA Novosztyi arról tudósított, hogy

az orosz légierő 19 ukrán drónt semmisített meg az éjszaka folyamán, többet a Fekete-tenger felett.

A közlés szerint két drónt a Kurszk régió felett lőttek le, ötöt Brjanszk felett, hatot pedig Orjol térségében, ahol az ukrán támadóegységek üzemanyag- és energialétesítmények vettek célba, de nem sikerült csapást mérniük rájuk. Az orosz hírügynökség szerint az ukrán hadsereg nap mint nap kemény tűz alatt tartja Oroszország középső és határ menti régióit: dróncsapásokat és szabotázst hajtanak végre. 

Csütörtökön nagy változás állt be az ukrán hadsereg életében, ugyanis menesztették Valerij Zaluzsnij főparancsnokot. Zaluzsnij és Volodimir Zelenszkij elnök között a tavaly nyári ellentámadás kudarca óta romlott meg a kapcsolat. Az államfő szerint az ukrán hadseregnek megújulásra van szüksége, és megkérte a tábornokot, hogy továbbra is a csapat tagja legyen.

 

oroszország ukrajna háború dróntámadás
Kapcsolódó cikkek