Közélet

Életfogytiglant kapott a muszlim családot direkt letaroló kamionos

A fehér felsőbbrendűséget büszkén hirdető férfi tettét terrorizmusnak nevezte a bíró.

Egy kanadai bíróság életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte, mégpedig terrorizmus miatt azt a férfit, aki teherautóval szándékosan elgázolta egy muszlim család öt tagját 2021 júniusában, az áldozatok közül négyen meghaltak.

A bíró az ítélethirdetéskor felhívta a figyelmet arra, hogy Nathaniel Veltman saját bevallása szerint is a fehér felsőbbrendűség hirdetője volt, miközben az áldozatait nem ismerte, csak azért ölte meg őket, mert muszlimok voltak. Cselekménye ezért terrorizmusnak minősül. Hozzátette, hogy a 23 éves Veltman rengeteg, az interneten fellelhető szélsőjobboldali tartalom iránt mutatott érdeklődést.

Judge,Gavel,With,Justice,Lawyers,Having,Team,Meeting,At,Law
Fotó: Shutterstock

Az ügy tárgyalásán az ügyészek egy videót is levetítettek, melyen Veltman egy nyomozónak elmondja, hogy tettét a fehér felsőbbrendűségbe vetett hit inspirálta, és ezzel kapcsolatban egy kiáltványt is írt. A férfi ügyvédje, Christopher Hicks elmondta, 

egyelőre még nem döntöttek a fellebbezéssel kapcsolatban.

A terrorista a kanadai Ontario tartomány London nevű településén hajtott az esti sétára indult Afzaal család tagjai közé a járdán 2021 júniusában. A támadásban Salman Afzaal és felesége, Madiha, a lányuk, Yumna és Afzaal anyja, Talat életét vesztette, a pár kilencéves fia pedig súlyos sérüléseket szenvedett.

A férfi bűnösségét már tavaly novemberben kimondta a bíróság, most a büntetés kiszabására került sor. A kanadai jogrend szerint az előre megfontolt gyilkosságban bűnösnek talált elítéltek automatikusan életfogytiglani börtönbüntetést kapnak, és csak 25 év után nyílik lehetőségük arra, hogy kérelmezzék a feltételes szabadlábra helyezésüket.

 

kamionos teherautó terrorizmus muszlim
Kapcsolódó cikkek