Két napja még látták a környéken lakók K. Endrét és feleségét a portájuk előtt, szerda délelőtt már nem volt mozgás a házuknál. A férfi, a bicskei gyermekotthon korábbi igazgatóhelyettese a szomszédok szerint a feleségével elutazott, úgy tudják, az őt ért zaklatások elől – írta meg a Blikk

Look,Out,From,The,Table,,Blur,Image,Of,Empty,Classroom
Fotó: Shutterstock

Itt biztosan nem dolgozik majd tanárként, de úgy hallottuk, nem is akar. Azt beszélik, vissza akar költözni Erdélybe, ahonnan a családja származik, ahol a nagyszülei is tanárok voltak

– mondta egy helyi lakos az újságnak. Egy másik férfi szerint viszont az egész utca tiszteli az idős tanárt, nem is akarták elhinni azt, ami történt vele.  

Korábban a Világgazdaság is megírta, hogy először kedden reagált Novák Katalin azt követően, hogy kiemelt téma lett a nyilvánosságban egy kegyelmi ügyből. A köztársasági elnök még tavaly tavasszal adott kegyelmet a bicskei gyermekotthon volt igazgatóhelyettesének, akit azért ítéltek el, mert részt vett felettese, a volt igazgató pedofil bűncselekményének eltussolásában. A történtek csak most váltak közismertté, és komoly hullámokat gerjesztettek a közéletben. 

„Bízott abban, hogy a kollégáját, barátját alaptalanul vádolják, az igazgatónak hitt, nem a gyerekeknek, emiatt próbálhatta meg a sértett fiatalokat új vallomások megtételére rábírni” – mondta K. Endre egy régi ismerőse. „V. Jánost is ismeri mindenki Bicskén, a kisváros egy emberként döbbent le, amikor megtudtuk, mi történt a kastélyban. Váltottunk néhány szót még a mostani botrány kirobbanása előtt, azt mondta, a börtön mellett sokkal jobban megviselte, hogy csalódott egy régi barátban” – magyarázta.

Az ATV-nek kedden lehetősége volt kérdezni az államfőt a témában. Novák Katalin először is leszögezte, hogy undorodik a pedofíliától, amit az egyik leggusztustalanabb, legsúlyosabb bűncselekménynek tart. 

Az én elnökségem alatt nem volt és nem is lesz kegyelem a pedofiloknak, ez így volt ebben az esetben is

– mondta. Emlékeztetett arra is, hogy a pedofilok elleni szigorúbb fellépésnek, a pedofil-nyilvántartás bevezetésének ő volt az egyik leghangosabb élharcosa. 

A bicskei gyermekotthont vezető V. János éveken keresztül  szexuá­lisan molesztálta a gondjaira bízott, kiskorú gyerekeket, amiért nyolc évet kapott. Helyettesét, K. Endrét 3 év 4 hónapra ítélték, mert nemcsak csak tudott a visszaélésekről, de az egyik áldozatot arra kényszerítette, írjon alá egy hamis vallomást arról, hogy nem történt semmi.

„Együttérzek a pedofília minden áldozatával. Amennyiben valakinek akár kormányoldalról, akár ellenzéki oldalról valóban olyan szándéka van,

hogy érdemben lépjünk fel még hatékonyabban a pedofíliával szemben, annak partnere vagyok most is, és az leszek a jövőben is” – zárta nyilatkozatát Novák Katalin.