Az Országgyűlés felfüggesztette 158 igen és 52 nem szavazattal az MSZP-s Gurmai Zita képviselő mentelmi jogát csoportosan elkövetett hivatalos személy elleni erőszak bűntett vádja miatt.

Az ügyet Hargitai János (KDNP), a mentelmi bizottság elnöke ismertette, aki felidézte, hogy két évvel ezelőtt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) bűnügyi főigazgatósága költségvetési csalás bűntettében nyomozott, járulékfizetési kötelezettséggel összefüggő dokumentumokat mint bizonyítási eszközöket kutattak fel egy VIII. kerületi épületben.

GURMAI ZitaAz Országgyűlés rendkívüli plenáris üléseBudapest, 2023. július 3.Gurmai Zita, az MSZP képviselője felszólal a Magyarország 2024. évi központi költségvetéséről szóló törvényjavaslat bizottsági jelentések és az összegző módosító javaslat vitájában az Országgyűlés rendkívüli plenáris ülésén 2023. július 3-án.MTI/Illyés Tibor
Fotó: Illyés Tibor

Ekkor tiltakozók jelentek meg az épületnél, akik létrákkal az épületbe is bejutottak és később Gurmai Zita is megérkezett. A dolgozói értesítették az ott jelen lévő parlamenti képviselőket arról, hogy mi zajlik a helyszínen, a képviselők és a tömeg azonban behatoltak az épületbe – írja a Magyar Nemzet

Polt Péter legfőbb ügyész szerint az épületben történt eseményeknek a szocialista képviselő is részese volt.

Gurmai a mentelmi bizottság ülésén tagadta, hogy bűncselekményt követett volna el, mint mondta, csak a gyülekezési jogával élt. Bár szerinte az ügy koncepciózus, de mégsem akar a mentelmi joga mögé bújni. Ezután Hargitai János indítványozta a képviselő mentelmi jogának felfüggesztését, mellyel a bizottság kormánypárti tagjai egyetértettek, a szocialista, a momentumos és a DK-s tag viszont annak ellenére sem akarta felfüggeszteni Gurmai mentelmi jogát, hogy az érintett szocialista képviselő hajlandó volt lemondani arról. 

A kérdéses VIII. kerületi épület, ahol a fentebbi események lezajlottak egyébként az Iványi Gábor vezette Oltalom Karitatív Egyesület Dankó utcai központja, ahol a NAV 2022. február 21-én tartott házkutatást, miután különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás gyanúja miatt indított eljárást ismeretlen tettes ellen. Azt maga az Oltalom tudatta a közösségi médiában, hogy a NAV 246 millió forintot követel tőlük, legnagyobb részt járuléktartozás miatt.