Közélet

Falat épít a Gázai övezet határán Egyiptom

Rafah városában több mint egymillió ember zsúfolódott össze, és innen már nincs hova menekülniük Gázán belül.

Biztonsági zónát hoz létre a gázai határán Egyiptom, ezzel készülve az izraeli hadsereg Rafahnál várható támadására és a palesztin menekültek áradatára – közölte egy egyiptomi jogvédő szervezet.

A picture taken from Rafah shows smoke billowing during Israeli bombardment over Khan Yunis in the southern Gaza Strip on February 10, 2024, amid the ongoing conflict between Israel and the Palestinian Hamas militant group. (Photo by SAID KHATIB / AFP)
Fotó: AFP

Az Emberi Jogok Sínai Alapítványa helyi alvállalkozóktól megtudta, hogy 

a Sínai-félszigeten egy hétméteres falakkal körbezárt területen helyeznék el a palesztin menekülteket. 

Az egyiptomi–gázai határon található Rafahból ugyanis Gázán belül már nincs hova menekülniük az embereknek. A határvárosban mára 1,3 millió ember zsúfolódott össze, miközben Izrael a település elleni offenzívával fenyeget – írja a Middle East Eye.

Egyiptom mindeddig elutasította, hogy befogadja a palesztinokat a területére, attól tartva, hogy azok később nem térhetnének vissza Gázába. Izrael többször is szorgalmazta, hogy Egyiptom fogadja be a Gázából menekülőket, ami az övezet kiürülésével járna.

Szakértők szerint a palesztinok kiűzése Gázából gyakorlatilag a népcsoport 1948-as kiűzését, a Nakbát idézi fel. A Rafahnál várható offenzíva ugyanis várhatóan több százezer palesztint tolhat át a Sínai-félszigetre, ahonnan egyáltalán nem biztos, hogy lesz lehetőségük hazatérni.

 

izraeli háború Rafah menekültek Egyiptom
Kapcsolódó cikkek