Közélet

Fegyveresek kezdtek tombolni Jeruzsálem mellett, sokan megsérültek

A Jeruzsálembe vezető egyik főúton fegyveresek nyitottak tüzet az ellenőrző pontnál várakozó autókra. A merénylők autóval hajtottak a helyszíne, majd figyelmeztetés nélkül lövöldözni kezdtek. Többen megsérültek, de az autósok visszatámadtak, és agyonlőtték a két fegyverest. A rendőrség átfésüli a környéket, mert egyes szemtanúk szerint az elkövetők hárman voltak.

Kilencen megsérültek, közülük hárman életveszélyesen, egy Jeruzsálem közelében elkövetett lövöldözéses merényletben csütörtök reggel – jelentette a katonai rádió.

Fegyveresek kezdtek tombolni Jeruzsálem mellett, sokan megsebesültek.
Fotó: AFP

A rendőrség első jelentése szerint két merénylő autóval Maále Adumim telepes város közelében a Holt-tenger és Jeruzsálem közötti főúthoz hajtott, majd ott kiszálltak, és tüzet nyitottak a Jeruzsálem felé tartó, az ellenőrző pontnál várakozó autókra.

Két merénylőt autósok lőttek agyon a helyszínen. 

A rendőrség nagy erőkkel esetleges további társaik után kutat a környéken, mert egyes szemtanúk három lövöldözőt láttak.  

A mentőszolgálat beszámolója szerint a sebesülteket a jeruzsálemi Hadassza kórházba szállították. Hárman nagyon súlyos állapotban vannak, ketten közepesen, a többiek könnyebben sérültek meg.

Videóval bizonyítja Izrael, hogy az ENSZ emberei is részt vettek a háborút kiváltó terrortámadásban

Az Izrael által pénteken közzétett információk szerint az ENSZ egyik segélymunkását videóra vették aznap, amikor részt vett az október 7-i merényletekben. A felvételen az látszik, hogy a Beeri kibucban lelőtt egyik izraeli férfi ernyedt testét beemeli egy autóba, és elhajt vele.

Izrael a múlt hónapban közölte az ENSZ Segély- és Munkaügynökségével, hogy a 45 éves Fajszál Ali Muszalam Naami és 11 másik UNRWA-alkalmazott részt vett a Hamász által vezetett dél-izraeli támadásban, amely kiváltotta Izrael háborúját az ostromlott palesztin területen. 

Az izraeli hatóságok szerint a Hamász és a vele szövetséges fegyveresek 1200 izraelit öltek meg, és mintegy 253 embert ejtettek túszul Gázában.

A robbanásveszélyes vádak válságba sodorták az ENSZ-t, aminek következtében az Egyesült Államok – az ügynökség legnagyobb adományozója – és más nemzetek felfüggesztették a segélyszervezet finanszírozását, ami azzal fenyegetett, hogy a szervezet tevékenysége összeomlik Gázában és a tágabb értelemben vett Közel-Keleten – mutatott rá cikkében a The Washinton Post.

Az ENSZ-ügynökség nehezen tudja kiszolgálni Gázát, mivel egyre több vizsgálatot folytatnak vele szemben a Hamászhoz fűződő állítólagos kapcsolatok miatt.

 

Jeruzsálem Egyesült Államok merénylet Hamász
Kapcsolódó cikkek