Közélet

Videóval bizonyítja Izrael, hogy az ENSZ emberei is részt vettek a háborút kiváltó terrortámadásban

Egy Izrael által közzétett videó állítólag mutatja, hogy az ENSZ munkatársa október 7-én részt vesz az izraeli lövöldözésben.

Az izrael által pénteken közzétett információk szerint az ENSZ egyik segélymunkását videóra vették aznap, amikor részt vett az október 7-i merényletekben. A felvételen az látszik, hogy a Kibbutz Beeriben lelőtt egyik izraeli férfi ernyedt testét beemeli egy autóba, és elhajt vele.

Forrsás: X.com

Izrael a múlt hónapban közölte az ENSZ Segély- és Munkaügynökségével, hogy a 45 éves Fajszál Ali Muszalam Naami és 11 másik UNRWA-alkalmazott részt vett a Hamász által vezetett dél-izraeli támadásban, amely kiváltotta Izrael háborúját az ostromlott palesztin területen. Az izraeli hatóságok szerint a Hamász és a vele szövetséges fegyveresek 1200 izraelit öltek meg, és mintegy 253 embert ejtettek túszul Gázában.

A robbanásveszélyes vádak válságba sodorták az ENSZ-t, aminek következtében az Egyesült Államok – az ügynökség legnagyobb adományozója – és más nemzetek felfüggesztették a segélyszervezet finanszírozását, ami azzal fenyegetett, hogy a szervezet tevékenysége összeomlik Gázában és a tágabb értelemben vett Közel-Keleten – mutatott ré cikkében a Washinton Post.

Az ENSZ-ügynökség nehezen tudja kiszolgálni Gázát, mivel egyre több vizsgálatot végeznek vele szemben a Hamászhoz fűződő állítólagos kapcsolatok miatt.

Az Izrael által Naamiként azonosított személyről készült felvétel lesz az első, amely nyilvánosan megjelenik a támadásban részt vevő vádlottak közül. Yoav Gallant izraeli védelmi miniszter egy pénteki sajtótájékoztatón kiadott egy képernyőképet a videóból annak a dossziénak a részeként, amely nyilvánosan azonosítja a megvádolt segélymunkásokat. „Az UNRWA elvesztette legitimitását, és többé nem tud ENSZ-testületként működni” – mondta Gallant.

Az izraeli hírszerzés szerint az UNRWA 13 ezer alkalmazottjának közel 10 százaléka valamilyen kapcsolatban állhat a Hamásszal vagy egyéb iszlamista terrorszervezetekkel.

 

izraeli háború Naamiként Izrael ENSZ Hamász
Kapcsolódó cikkek