Közélet

Robbantásra készülő szabotőröket fogtak el a fehérorosz hatóságok

Aljakszandr Lukasenka szerint az illetékes szervek gyakran kapcsolnak le hasonló szabotőrcsoportokat. A letartóztatottak között ukrán és fehérorosz állampolgárok is vannak.

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök pénteken arról számolt be, hogy egy terrorellenes műveletben több szabotőrt, köztük ukrán és fehérorosz állampolgárokat vettek őrizetbe az ukrán–fehérorosz határ közelében – adta hírül a Reuters.

Belarus' President Alexander Lukashenko speaks as he meets with foreign media at his residence, the Independence Palace, in the capital Minsk on July 6, 2023. Wagner chief Yevgeny Prigozhin is still in Russia, Belarus's president said on July 6, 2023, despite a deal with the Kremlin for him to move to Belarus following his failed insurrection last month. (Photo by Alexander NEMENOV / AFP)
Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök
Fotó: Alekszandr Nemenov / AFP

Az államfő egy minszki  rendezvényen azt mondta, hogy a hatóságok által őrizetbe vett személyek illegálisan jutottak át a határon, robbanóanyagokat csempésztek be, hogy azzal szabotázsakciókat kövessenek el Fehéroroszországban és Oroszországban. Lukasenka azt nem részletezte, hogy hány embert vettek őrizetbe. Az elnök hozzátette, hogy a mostani nem számít egyedi esetnek, előfordul olyan is, amikor heti két-három alkalommal tartóztatnak le hasonló csoportokat.

A RIA Novosztyi orosz hírügynökség cikke azzal egészítette ki a hírt, hogy az Ukrajnából érkező szabotőrök egy mocsaras területen érkeztek, és drónok segítségével próbálták kijátszani a határőröket.

Egy nappal korábban a fehéroroszországi Lelcsiszty körzetben, Gomel régióban vezettek be terrorellenes készültsége, és a helyi média beszámolói szerint a térségben azóta rendszeresen gyakorlatokat tartanak.

Az uniós balti államok látják el alkohollal Oroszországot

A nem egészen kétmillió lakosú Lettország, az legkisebb tagja lett Oroszország legnagyobb whiskybeszállítója – a Moszkvát sújtó brüsszeli szankciók és annak ellenére, hogy a balti államok követelik folyamatosan a leghatározottabb fellépést Oroszországgal szemben. Az oroszok minél többet isznak el, annál kevesebbet tudnak az ukrajnai háborúra költeni.

 

 

szabotázsakció Fehéroroszország orosz-ukrán háború Aljakszandr Lukasenka
Kapcsolódó cikkek