A hadikiadásait 11,1 milliárd ausztrál dollárral (2620 milliárd forint) növeli a következő tíz évben Ausztrália, és a megnövelt költségvetésből többek között hadihajókat és fregattokat vásárol – jelentette be kedden Richard Marles hadügyminiszter.

A közlés szerint a jelenleg 11 felszíni eszközzel rendelkező haditengerészet 26 hajónyira, a második világháború óta nem látott szintre bővül. A tárcavezető közölte azt is, hogy az amerikai fejlesztésű, új típusú hadihajók jelentősen növelik majd a haditengerészet nagy hatótávolságú ütőképességét, s hozzátette, hogy 11 új fregatt beszerzése is tervben van.

Xinhua Headlines: Xi reviews multinational fleet, champions maritime community with shared future
Az ausztrál haditengerészet egyik fregattja, a HMAS Melbourne.
Fotó: Hszinhua via AFP

Marles kifejtette azt is, azon dolgoznak, hogy 

a nagyhatalmak versengése közepette bizonytalanná váló világban a hadseregnek a 2030-as évek közepére egészen másféle kapacitásai legyenek, mint jelenleg.

Azt a hadügyminiszter is elismerte, hogy a lépés jelentősen növeli a hadikiadásokat, ám szerinte erre szükség van, tekintettel az országra váró bonyolult stratégiai kihívásokra.

A földrésznyi ország egy ideje igyekszik növelni katonai képességeit, miközben Canberra több alkalommal került diplomáciai összetűzésbe Pekinggel, melynek azt veti a szemére, hogy növelni igyekszik befolyását a térségben.

Mint azt egy, az ausztrál kormány által tavaly megrendelt stratégiai szemle írja, a csendes-óceáni régiót az Egyesült Államok és Kína közötti növekvő versengés jellemzi, amely akár egy lehetséges konfliktust is magában hordoz.

A felszíni flottára fordított legújabb kiadásokkal a kormány becslései szerint a védelmi kiadások a 2,4 százalékát is kitehetik a harmincas évek elejére. Tavaly márciusban az ország atommeghajtású tengeralattjárók beszerzéséről is döntést hozott.