BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hamarosan pandák segíthetik az amerikai és kínai nép barátságát

Már csak az atlantai állatkertben maradtak pandák az Egyesült Államokban, de hamarosan San Diegóban is megjelenhetnek az ikonikus mackók.

Kína két óriáspandát küld a San Diegó-i állatkertbe, két évtized óta ez az első alkalom, hogy Peking új pandák kölcsönzését teszi lehetővé az Egyesült Államok számára – erősítette meg szerdán az állatkert, menetrendet azonban nem határozott meg a állatok érkezésére.

A hírek alig pár hónappal követik Hszi Csin-ping kínai elnök novemberi szavait, melyek szerint Kína hamarosan pandákat küldhet Amerikába, a kínai és amerikai nép közötti barátság követeiként.

Giant pandas at Chongqing Zoo
Fotó: AFP

A kínai államfő azután beszélt erről, hogy a washingtoni Smithsonian National Zoo hazaküldte utolsó három pandáját Kínába, s azóta csak az atlantai állatkertben vannak pandák az Egyesült Államokban – idézi fel a CNN.

A San Diegó-i állatkert 2019-ben adta vissza utolsó két pandáját, amikor a kölcsönprogram lejárt. Az elmúlt évtizedeben Hszi több új panda kölcsönadását is engedélyezte, 

többek között Németország, Hollandia, Dánia és Finnország is kapott pandát, ahogy első közel-keleti államként 2022-ben Katar is.

Pandákat Kína csak kölcsönözni hajlandó, így az állatok fontos szerepet töltenek be a kínai diplomáciában is. Jelenleg is folynak tárgyalások arról, hogy ismét pandákhoz jusson a washingtoni állatkert, és állítólag hamarosan Ausztriába is érkezhetnek pandák.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.