Közélet

Izrael elpusztította az Enabel belga fejlesztési ügynökség gázai irodáit

A belga fejlesztési ügynökség irodái egy hatemeletes toronyházban helyezkedtek el Gázavárosban. Az Enabel alkalmazottai nem tartózkodtak az irodaházban a bombázás idején. A belga külügyminiszter szerint a konfliktus befejezésének egyetlen módja a kétállami megoldás.

Hadja Lahbib belga külügyminiszter bekérette Izrael belgiumi nagykövetét, és Belgium nevében határozottan elítélte a belga Enabel fejlesztési ügynökség gázai irodáinak bombázását és lerombolását – tájékoztatott a belga külügyminisztérium pénteken.

Smoke rises over buildings in Khan Yunis during Israeli bombardment on February 2, 2024, as fighting continues between Israel and the Palestinian Hamas group in Gaza. (Photo by Mahmud Hams / AFP)
Fotó: AFP

A közlemény szerint a fejlesztési ügynökség irodái egy hatemeletes toronyházban helyezkedtek el Gázavárosban. Az Enabel alkalmazottai nem tartózkodtak az irodaházban a bombázás idején – írták.

A belga külügyminiszter kijelentette: 

A polgári infrastruktúra lerombolása teljességgel elfogadhatatlan, és nem felel meg a nemzetközi jognak.

A konfliktus első napja óta Belgium minden felet felszólított a nemzetközi jog tiszteletben tartására – emlékeztetett.

Izraeli védelmi miniszter: a hadsereg folytatja az előrenyomulást Rafah felé

Az izraeli hadsereg egyre beljebb halad az övezetben, és egyre nagyobb területen számolja fel az övezetet irányító Hamász terrorszervezet csoportjait.

Az erőszaknak véget kell vetni – húzta alá Lahbib, majd hozzátette, hogy országa minden felet azonnali tűzszünetre, a humanitárius segélyekhez való állandó és akadálytalan hozzáférés biztosítására, valamint a túszok azonnali és feltétel nélküli szabadon bocsátására szólít fel.

Belgium a közel-keleti békefolyamat és a politikai tárgyalások újraindítását sürgeti, amelyek a kétállami megoldáshoz, Izrael mellett egy palesztin állam létrehozásához vezethetnek. 

Ez az egyetlen kiút a konfliktusból – emelte ki a belga politikus.

Belgium ismét napirendre tűzi az EU és tagállamai által finanszírozott projektek megrongálódott infrastruktúrája miatti kártérítés kérdését egy későbbi európai konzultáción – tette hozzá közleményében a belga külügyi tárcavezető.

 

izraeli háború gáza Izrael bombázás Belgium
Kapcsolódó cikkek