Közélet

David Cameron megfontoltságra kérte Izraelt

A brit külügyminiszter tervei átgondolását javasolta Tel-Avivnak. London szerint Izrael háborújában sok az ártatlan áldozat.

David Cameron brit külügyminiszter szerint London azt szeretné, ha Izrael nagyon komolyan átgondolná a helyzetet a további gázai műveletek megkezdése előtt. London hétfőn szankciókat is bejelentett olyan izraeli telepesek ellen, akik Ciszjordániában erőszakos cselekményeket követtek el a palesztin lakosság ellen.

Britain's Foreign Secretary David Cameron leaves from 10 Downing Street in central London on January 23, 2024, after attending a weekly Cabinet meeting. (Photo by Daniel LEAL / AFP)
izraeli háború gázai övezet tűzszünet
Fotó: AFP

Cameron a BBC brit közszolgálati televíziónak adott hétfői nyilatkozatában kijelentette, hogy Nagy-Britanniát nagyon aggasztja a Gázai övezet déli térségében, Rafah körzetében kialakult helyzet, mivel az ott összezsúfolódott civilek közül sokan már négyszer, ötször, hatszor voltak kénytelenek elhagyni lakhelyüket, mire eljutottak ebbe a térségbe.

A tárcavezető szerint lehetetlen még csak belegondolni is, hogy ennyi ember között hogyan lehet háborúzni.

A Rafah környékén tartózkodó civileknek már nincs hova menniük, Egyiptomba nem tudnak távozni, észak felé sem tudnak menni, hogy visszatérjenek otthonaikba, mivel egykori lakóhelyeik jórészt megsemmisültek

– mondta a brit külügyminiszter.

David Cameron felszólította Izraelt, hogy álljon le, és nagyon komolyan gondolja át a helyzetet, mielőtt további katonai műveletekbe kezd. Hozzátette, hogy London mindenekelőtt a harci cselekmények haladéktalan szüneteltetését szeretné elérni, és azt szorgalmazza, hogy a hadműveletek leállítása fenntartható tűzszünethez vezessen a harcok újbóli fellángolása nélkül. A brit külügyminiszter szerint ez szükséges az Izraelből elhurcolt túszok, köztük a brit állampolgárságú foglyok kiszabadításához és ahhoz is, hogy segélyszállítmányokat lehessen bejuttatni Gázába.

A Gázában indított izraeli hadműveletek előzményeként a Gázai övezetet uraló Hamász iszlamista terrorszervezet tavaly október 7-én összehangolt támadást hajtott végre Izrael déli térségében. A támadásban 1200 ember meghalt, több mint háromezer megsebesült, és a terrorszervezet Gázába hurcolt 240 túszt, akik közül sokan még mindig fogságban vannak.

David Cameron hétfői nyilatkozatával egy időben a brit külügyminisztérium szankciókat jelentett be olyan izraeli telepesek ellen, akik Ciszjordániában erőszakos cselekményeket követtek el a palesztin lakosság ellen. A bejelentéshez fűzött minisztériumi közlemény szerint az elmúlt évben példátlan mértéket öltöttek a szélsőséges telepesek által elkövetett erőszakcselekmények; egyes illegális izraeli telepek zaklatással, megfélemlítéssel, erőszakkal próbálják rászorítani a palesztin lakosságot földjük elhagyására.

A picture taken from a position from a position in southern Israel along the border with Gaza shows smoke billowing over Khan Yunis in the southern Gaza Strip on February 12, 2024, amid ongoing battles between Israel and the Palestinian militant group Hamas. (Photo by Menahem KAHANA / AFP)
Október 7. óta tart az izraeli háború.
Fotó: AFP

A London által bejelentett szankciók pénzügyi eszközeik befagyasztásával és beutazási tilalommal sújtanak több izraeli telepest, akiket a külügyminisztérium meg is nevez hétfői közleményében. Az ismertetett esetek egyikében egyetlen telepes húsz palesztin családot üldözött el fizikai fenyegetésekkel, erőszakkal ciszjordániai lakóhelyükről.

A hétfőn meghozott szankciók előzményeként a brit kormány már tavaly decemberben bejelentette, hogy megtiltja olyan izraeli telepesek nagy-britanniai beutazását, akik palesztin civilekre támadtak. Akkor David Cameron úgy nyilatkozott, hogy a szélsőséges telepesek, akik palesztin polgári személyeket vesznek célba és gyilkolnak meg, az izraeliek és a palesztinok biztonságát egyaránt aláaknázzák. Ezt a kitételt a szankciók hétfői bejelentéséről szóló közlemény is megismétli.

David Cameron: a kétállami megoldás nélkül sem Izrael, sem a palesztinok nem élhetnek biztonságban

A brit külügyminiszter szerint a válságok általában bizonyos lehetőségeket is teremtenek az előrelépésre, ezért reménykedni kell abban, hogy ez a megoldás kivitelezhető.

 

 

Gázai övezet izraeli háború London David Cameron
Kapcsolódó cikkek