Egyre erőteljesebb erőfeszítéseket tesz Kisida Fumio japán miniszterelnök annak érdekében, hogy találkozzon az Észak-Koreát vezető Kim Dzsongunnal. Kisida egy diplomáciai áttöréstől reméli ugyanis, hogy segít megállítani népszerűségének zuhanását.

A találkozón Kisida többek között több, évtizedekkel ezelőtt elrabolt japán állampolgár szabadon engedését szeretné elérni. Azonban noha Phenjan nyitott a találkozóra, Kim Dzsongun hallani sem akar az elrabolt japánok szabadon engedéséről.

Japanese Prime Minister Fumio Kishida gives a speech at the 2024 National Convention to demand the return of the Northern Territories in Tokyo on February 7, 2024. - 20240207_PD1363 (Photo by Stanislav Kogiku / APA-PictureDesk / APA-PictureDesk via AFP)
Fotó: Stanislav Kogiku / APA-PictureDesk / AFP

A helyzet érzékenységét jelzi, hogy a Financial Times információi szerint Tokió még Washingtont sem avatta be a találkozó terveibe. Utoljára egyébként 2004-ben találkozott japán miniszterelnök észak-koreai vezetővel, amikor Koizumi Dzsunicsiró Kim Dzsongun apjával, Kim Dzsongillel találkozott Phenjanban.

Washington ugyan üdvözli egy tisztviselő szerint a Japán és Észak-Korea között a párbeszédet, de az amerikaiak azt szeretnék, ha Tokió előbb Dél-Koreával is egyeztetne az ügyben. Azonban 

a Dél-Koreát 2022 óta vezető Jun Szogjol keményvonalas politikát képvisel északkal szemben, miközben Phenjan a közelmúltban felhagyott a félszigetet idővel egyesíteni kívánó politikájával.

Az Egyesült Államokat az északi atomfegyverek is aggasztják, és azt sem nézik jó szemmel, hogy Phenjan fegyvereket szállít Oroszországnak. Azonban Amerika és Észak-Korea között Joe Biden megválasztása óta gyakorlatilag szünetel a párbeszéd. Szakértők szerint ebben a helyzetben hasznos lehet, ha legalább Japán és Észak-Korea kapcsolatokat ápol egymással.

Kisida számára kulcsfontosságú lehet az elrabolt japánok kérdése, ám a 17 főből öt már 2002-ben hazatérhetett Koizumi látogatása után, míg Phenjan szerint nyolc fő nincs már az élők sorában, és négy személy sosem lépett észak-koreai földre. Ugyanakkor Kisida népszerűsége 30 százalékra esett vissza, és nincs túlságosan sok lehetősége arra, hogy ezen javítson.