Jelenleg a Szuverenitásvédelmi Hivatal (SZH) vizsgálja az X-en a minap megosztott videókat, amelyeken az Action for Democracy (A4D) vezetői elismerik, hogy Soros György áll a szervezeten keresztül a magyarországi baloldalnak juttatott milliárdok mögött – derült ki a Mandiner interjújából, amely Lánczi Tamással, az SZH vezetőjével készült.

Lánczi Tamás  Politológus Budapest 20240119 Magyar Nemzet
Lánczi Tamás: példátlan dolgok hangzottak el az X-re feltöltött videóban.
Fotó: Bach Máté / Magyar Nemzet

Elmondta: igyekeznek beszerezni a teljes felvételeket, ebből a célból már fel is vették a kapcsolatot az illetékes – köztük tengerentúli – szervekkel. Bár az X-en megvágott részleteket közöltek, az kijelenthető, hogy a videók nem tűnnek manipuláltnak, hiszen a szereplők – az A4D vezetői – láthatóan kötetlenül, hosszasan beszélgetnek arról, hogy miként akarták befolyásolni a magyar választásokat, hogy kinek a megbízásából és milyen pénzből igyekeztek kormányra segíteni az ellenzéket – fejtette ki Lánczi Tamás. Hozzátette, hogy példátlannak tartja a videókon elhangzottakat, amelyek igazolni látszanak azokat a feltételezéseket, amelyeket az elmúlt két évben csak sejteni lehetett. 

Lánczi szerint eddig is ismert volt, hogy a 2022-es országgyűlési választás kampányában az ellenzékhez érkező külföldi pénzeknek mi volt az elosztási mechanizmusuk, most azonban abba is lehet valamilyen betekintést kapni, hogy mi volt a pénzek eredete.

Ezt kell teljes mértékben feltárni az eredeti, vágatlan felvételek vizsgálatával

– fogalmazott az SZH vezetője, hozzátéve, hogy akár több különböző bűncselekmény is megvalósulhatott.

Az X-en megosztott videók egyikén Korányi Dávid, az A4D első számú vezetője arról beszélt, hogy – élve az amerikai törvények adta lehetőséggel – szándékosan tartották titokban, hogy Soros György volt a legfőbb donor, mivel úgy gondolták, ez rontaná az itteni megítélésüket.

Ebből is jól látható, hogy ezt nem könnyű megakadályozni, de az SZH, olyan állami szervekkel együttműködve, mint az Állami Számvevőszék vagy a Nemzeti Információs Központ, mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy elejét vegye az ilyen kísérleteknek, még a júniusi önkormányzati választások előtt

– mondta Lánczi Tamás. Hozzátette: ha az említett szereplők analóg módszerekkel próbálnának készpénzt bejuttatni hazánk területére – például szatyorban, csomagtartóban –, az már a bűnüldöző szervek hatáskörébe tartozik. 

A teljes vizsgálat lezárultával az SZH akár törvénymódosítási javaslatot is tehet.