Egyre népszerűbb a pszichológiaképzés Magyarországon, a 2024-es Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállításon a hallgatók meséltek arról, mire számíthatnak a szakon a felvételizők. Az elmúlt években egyre csak nőtt a pszichológia szakra felvételizők száma: 2023-ban 7174 volt a jelentkezők száma, bő ezerrel több, mint 2022-ben.

Budapest, 2024. január 11.
Érdeklõdõk a 24. Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállításon a fõvárosi Hungexpón 2024. január 11-én.
MTI/Illyés Tibor
Fotó: Illyés Tibor / MTI

A kiállításon a hallgatók elmondták, hogy az alapszak elvégzése után csupán viselkedéselemző szakképzettséget szereznek, ezzel a képzettségi szinttel ellátható feladatkör lényegében a pszichológusasszisztensi munkakörnek felel meg. Ahhoz, hogy valóban pszichológus váljon valakiből, el kell végeznie a mesterszakot is. Ezt követően válhat valakiből klinikai pszichológus, pszichoanalitikus, családterapeuta, gyermekpszichológus vagy éppen sportpszichológus – írja az Origo. 

A pszichológia a harmadik legnépszerűbb képzés a gazdálkodás és menedzsment, valamint a és marketing után.

A leggyakrabban betöltött munkakörök, amelyeket ezzel az alapvégzettséggel el lehet látni:

  • szociális munkás és tanácsadó,
  • személyzeti és pályaválasztási szakértő,
  • humánpolitikai adminisztrátor, magasan képzett ügyintéző és
  • irodai adminisztrátor.

A hallgatók igen magas százaléka tanul tovább mesterszakon, mert sokan pszichológusként szeretnének elhelyezkedni.Olyan munkaköröket is be lehet tölteni, mint pszichológiai tanácsadó, iskolapszichológus, karriertanácsadó, HR-munkatárs vagy rekrutációs szakértő és kommunikációs munkatárs.

A beszámolókból kiderült, hogy a pszichológia szakon végzett hallgatók ismerik a társadalomlélektan legfontosabb szakkifejezéseit és jelenségeit, valamint az európai identitás alakulásának alapvető szövegeit. Továbbá jártasak a pszichológia jellemző írásbeli és szóbeli, tudományos és közéleti, népszerűsítő műfajaiban és azok szabályrendszerében.

A viselkedéselemzők mindennapi feladatai közé tartozik, hogy ok-okozati összefüggéseket találjanak, hogy felismerjék az emberi viselkedés differenciáit, valamint hogy szakember irányítása mellett egyszerűbb teszteket készítsenek és értékeljenek ki.

A szakon a 2020–21-es tanévben abszolutóriumot szerzettek bruttó átlagjövedelme 375 675 forint volt a Diplomás Pályakövetési Rendszer 2023-as kutatása alapján. Körükben az átlagos elhelyezkedési idő több mint két hónap volt.

A szakkiállításon szó esett még az egyre nagyobb hangsúlyt kapó mesterséges intelligenciáról is, mellyel kapcsolatban Hankó Balázs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért, innovációért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkára kifejtette, hogy igyekeznek már idén tavasszal szabályozott kereteket teremteni, hogy az MI-használatot minél jobb irányba lehessen terelni, az oktatás részévé is tenni, hogy segítsék a jövő tudásának mindennapi használatát.