Orbán Viktor évértékelő beszédétől volt hangos a nemzetközi sajtó, a legtöbb médium a svéd NATO-csatlakozással és Novák Katalin köztársasági elnök lemondásával foglalkozott - összegezte a külföldi lapokban megjelent cikkeket a Magyar Nemzet

News,-,Folded,Newspapers,In,Front,Of,Black,Wall
Fotó: qvist

A TASZSZ orosz állami hírügynökség a svéd NATO-csatlakozás ratifikálását emelte ki, és azt, hogy januárban Orbán Viktor meghívta svéd kollégáját, Ulf Kristerssont, hogy tárgyaljon a NATO-csatlakozásáról. A TASZSZ kiemelten kezelte, hogy Orbán Viktor leszögezte: Miközben az EU vezetői szinte belerángatták Európát az ukrajnai katonai konfliktusba, Magyarország következetesen a szomszédos ország helyzetének békés rendezését szorgalmazta.

A Politico is azt hangsúlyozta, hogy Orbán Viktor januárban hivatalosan is támogatta Svédország jelöltségét, de azt még a magyar parlamentnek kell érvényesítenie. 

A parlamenti szavazás azonban formalitás, tekintve hogy Orbán kormányzó Fidesze kényelmes többségben van. 

- fogalmaz a Politico.

A Reuters hírügynökség arra is kitért, hogy Orbán Viktor 14 éves miniszterelnöksége legnehezebb időszakát élte át az elmúlt héten, de a hírügynökség kiemelten foglalkozott az uniós politikára utaló kijelentésekkel is.

Novák Katalin köztársasági elnök lemondását és Orbán Viktor arra adott válaszát emelte ki az Eurointegration ukrán nyelvű portál, és a Bloomberg is, utóbbi szerint a magyar miniszterelnök elvesztette a két legkiemelkedőbb női politikusát, így a kizárólag férfiakból álló miniszteri kabinet maradt az irányításban - írja a magyarnemzet.hu.