Közélet

Özönvíz sújtja Kaliforniát

Százezrek maradtak áram nélkül az államra lecsapó heves esők miatt. Van, ahol 25 centiméter csapadék is hullott, az állam kormányzója szükségállapotot hirdetett.

Több mint 600 ezer háztartás és üzlet maradt áram nélkül hétfőn Kaliforniában a Poweroutage adatai szerint, miután egy úgynevezett légköri folyó alakult ki az állam felett, heves esőzéseket és hurrikánerejű szelet hozva magával. A múlt hét óta már a második ilyen vihar sújt le az államra, és nagyjából egy időben érkezett azzal, hogy a sztárok a Grammy-díj átadójára összegyűltek Los Angelesben – írja a Reuters.

California's Coast to Be Battered by High Winds, Heavy Rain
Fotó: Getty Images

Santa Barbara és Los Angeles között több mint 10-15 centiméter eső hullott, ám voltak olyan helyek is, ahol a csapadék mennyisége a 25 centimétert is meghaladta.

A PowerOutage adatai szerint a Pacific Gas and Electric Co (PG&E) több mint 500 ezer ügyfelénél ment el az áram. A cég honlapján az olvasható, hogy 

bár több mint 565 ezer fogyasztónál már helyreállították a szolgáltatást, nagyjából 570 ezer ügyfélnél továbbra sincs áram.

Gavin Newsom kaliforniai kormányzó nyolc megyére, ahol több mint 20 millió ember él, szükségállapotot hirdetett, és Los Angeles, Santa Barbara és San Luis Obispo megyékben több helyen is riasztás van érvényben a villámárvizek veszélye miatt.

Az amerikai országos időjárási hivatal adatai szerint 1877 óta a vasárnapi a legtöbb csapadékot hozó nap Los Angelesben februárban és a hivatal szerint áradásveszély van érvényben kedd délutánig.

A híres Beverly Hillsől nyugatra található Santa Monicában a csapadék 18-23 centiméter is lehet. Az előrejelzések szerint a közeljövőben további több mint 10 centiméternyi csapadék várható.
A klímaváltozás hatására az özönvízszerű esőzésektől az aszályokig és az azok nyomán kialakuló tűzvészekig egyre gyakoribbak a Kaliforniát sújtó természeti csapások, ami miatt az állam lakói már lakásaikra is egyre nehezebben találnak biztosítást.

 

Ajánljuk a Világgazdaság új hétfői befektetői hírleveleit: Gong előtt – feliratkozás itt

 

áram Los Angeles áradásveszély Kalifornia
Kapcsolódó cikkek