Közélet

Sokkoló kijelentést tett Dmitrij Medvegyev – Kijevet és Odesszát orosz városoknak tartja

Az orosz biztonsági tanács alelnöke szerint Kijevet Oroszország ellenfeleinek nemzetközi brigádja irányítja, élén az Egyesült Államokkal.

„Kijev és Odessza orosz városok, az elsőt az orosz erők elérhetik az Ukrajna elleni különleges hadművelet során, a másodiknak pedig ideje hazatérnie” – jelentette ki Dmitrij Medvegyev, az orosz biztonsági tanács alelnöke csütörtökön, orosz médiumoknak nyilatkozva.

Dmitrij Medvegyev rövidlátónak nevezte a kijevi „klikk” magatartását.
Fotó: AFP

Medvegyev szerint az orosz hadsereg a különleges hadművelet céljainak teljesítése részeként elérheti Kijevet, mivel onnan fenyegetés éri Oroszország létét. A fenyegetést nemzetközinek nevezte, okfejtése szerint Kijevet Oroszország ellenfeleinek nemzetközi brigádja irányítja, élén az Egyesült Államokkal.

Odesszáról csak annyit tudok mondani: Odessza, gyere haza! És kész. Odesszát rég visszavárjuk az Oroszországi Föderációba, már csak a város történelme okán is, amiatt, hogy milyen emberek élnek ott, milyen nyelvet beszélnek. Ez a mi oroszországi, orosz városunk

– jelentette ki Medvegyev. A volt elnök és kormányfő rövidlátónak nevezte a kijevi „klikk” magatartását az odesszai orosz műemlékek és egyéb kulturális örökség megsemmisítése tekintetében.

„Ezzel egyszerűen eltaszítják maguktól az emberek egy részét, még azokat is, akik a közelmúltig hűségesek voltak a hatalomhoz. Ez egyébként is szörnyű képet mutat, mert már az egész orosz kultúra és a közös utunk elleni küzdelemről van szó” – hangoztatta.

Arra figyelmeztetett, hogy az Ukrajnától a népszavazások nyomán elcsatolt Donyec-medence és Novorosszija Oroszországtól való elszakítását célzó kísérletek világkatasztrófához, egy igazi, teljes körű harmadik világháborúhoz vezethetnek. 

Szerinte a jelenlegi ukrán állam magukra az ukránokra nézve veszélyes, ezért választás előtt állnak: vagy élet egy normális, közös államban Oroszországgal, illetve egy ahhoz közeli formában, vagy vég nélküli háború.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek szomorú sorsot jósolt, úgy vélekedett, hogy véres bohócként marad meg hazája történelmében, aki semmi jót sem hozott népének. Valószínűleg arról fognak emlékezni rá, hogy bizonyos testrészével könnyedén zongorázott. „Ez minden, amit el tudok róla mondani” – mondta Medvegyev.

Úgy vélekedett, hogy az ukrán fegyveres erők azon katonái, akik nem követtek el emberiesség elleni bűncselekményt, a háború után megbocsátást nyerhetnek. Szerinte bizonyos értelemben ugyanazt a mércét kellene alkalmazni Ukrajnában is, mint a második világháború utáni Németországban.

Medvegyev hangsúlyozta, hogy az orosz fegyveres erők nagyon emberségesen bánnak az ukrán hadifoglyokkal. Ugyanakkor kijelentette, hogy a Novorosszijában és Donyec-medencében kivárásra berendezkedett kártevőket le kell leplezni, és szibériai munkatáborokba kell küldeni átnevelésre.

 

Kijev Dmitrij Medvegyev Ukrajna Oroszország
Kapcsolódó cikkek