Közélet

Spanyolország és Írország szerint Izrael emberi jogokat sért

Kormányfők arra szólítják fel Ursula von der Leyent, hogy vizsgálja felül az EU–Izrael kereskedelmi megállapodást az emberi jogi aggályok miatt.

A spanyol miniszterelnök, Pedro Sánchez  és az ír kormányfő, Leo Varadkar az EU–Izrael társulási megállapodás sürgős felülvizsgálatát szorgalmazta, mert szerintük Izrael megsértheti a 2000-ben rögzített megegyezésben foglalt emberi jogi kötelezettségeket. A két politikus levélben szólította fel felülvizsgálatra Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság elnökét – írja a Politico

Fotó: AFP

Az EU–Izrael társulási megállapodás – amely az EU és Izrael közötti kereskedelmi kapcsolatokat szabályozza – 2. cikke kimondja, hogy a felek közötti kapcsolatok „az emberi jogok és a demokratikus elvek tiszteletben tartásán alapulnak”.

Mély aggodalommal tölt el bennünket az izraeli és a gázai helyzet romlása, különös tekintettel arra, hogy a folyamatban lévő konfliktus milyen hatással van az ártatlan palesztin gyerekekre és a nőkre

– áll a két vezető Politico által megtekintett levelében. „A Rafah térségében zajló kiterjesztett izraeli katonai művelet súlyos és közvetlen fenyegetést jelent, amellyel a nemzetközi közösségnek sürgősen szembe kell néznie” – fogalmaztak. 

Mahmúd Abbász palesztin elnök a megállapodás mihamarabbi megkötésére szólította fel a Hamász terrorszervezetet a túszok szabadon engedéséről Izraellel a Rafah elleni izraeli támadás megelőzése és a palesztin nép védelme érdekében. 

A Gázai övezet Egyiptommal határos, déli részén fekvő Rafah elleni katonai offenzíva rendkívül problematikus lehet, mivel az eredetileg 300 ezer lakosú város mintegy egymillió menekültnek is otthont ad, akik többsége az izraeli hadsereg utasítását követve érkezett oda.

 

 

spanyolország izraeli háború írország
Kapcsolódó cikkek