„A Visegrádi Négyeknek (V4) nemcsak történelmi érdemei vannak, de az aktuális európai folyamatok miatt nagy szükség is lesz a szoros közép-európai együttműködésre egy sor veszélyes brüsszeli döntés megakadályozása érdekében” – írta Facebook oldalán Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden.

Szijjártó Péter
Fotó: Király Márton / Szijjártó Péter Facebook

A tárcavezető bejegyzésében arról is írt, hogy hosszú, túl hosszú idő után ülnek össze újra a visegrádi miniszterelnökök, ezúttal Prágában. A veszélyes brüsszeli intézkedések, melyeket a V4-nek meg kellene akadályoznia Szijjártó szerint 

az illegális migránsok szétosztása, a gazdákat tönkretevő, silány ukrán gabona beáramlása, a versenyképsséget romboló, adóemeléseket kikényszerítő adóharmonizáció és az atomenergia ideológiai alapú támadása.

Azt ugyanakkor a miniszter is elismerte, hogy az ukrajnai háborúra adott válaszstratégia és a béke kérdésében vita áll fenn a V4-ek között, ám hozzátette, hogy Magyarország ezzel együtt is készen áll az együttműködés folytatására azokon a területeken, melyekben a nemzeti érdekeink egybeesnek.