Esze ágában sincs megvédeni a pénzügyi kötelezettségeiket elmulasztó NATO-szövetségeseket, sőt arra bátorítaná az oroszokat, hogy kényük-kedvük szerint tegyenek meg velük szemben bármit – mondta a második elnökségéért kampányoló Donald Trump szombaton a republikánusok dél-karolinai Conwayben tartott kampánygyűlésén a brit The Guardian szerint.

Former US President and 2024 presidential hopeful Donald Trump arrives at a "Get Out the Vote" Rally in Conway, South Carolina, on February 10, 2024. (Photo by Julia Nikhinson / AFP)
Mindenkinek állnia kell a számláit Donald Trump szerint. Fotó: Julia Nikhinson / AFP

 

Megdöbbentő és hibbant volt Trump megjegyzése a Fehér Ház szerint

Trump a gyűlésen felidézte, hogy korábban egy NATO-találkozón az egyik nagy ország elnöke megkérdezte tőle, megvédené-e országát, ha nem teljesíti a vállalt haderőfejlesztési költségviselést.

Nem, nem fogom megvédeni önöket. Sőt, arra bátorítanám őket (az oroszokat), hogy azt tegyenek, amit akarnak. Mindenkinek ki kell fizetnie a számláit

– mondta.
A Fehér Ház szóvivője, Andrew Bates, Trump megjegyzését megdöbbentőnek és hibbantnak minősítette.

Gyilkos rezsimek inváziójának bátorítása legközelebbi szövetségeseink ellen megdöbbentő és hibbant, valamint veszélyezteti az amerikai nemzetbiztonságot, a globális stabilitást és a gazdaságunkat is

– emelte ki Bates.

Eddig csak néhány ország érte el a 2 százalékos szintet

A NATO-országok 2014-ben, miután Oroszország annektálta a Krím félszigetet, megállapodtak, hogy felhagynak a hidegháború befejezése utáni kiadáscsökkentéssel, és védelmi kiadásaikat 2024-ig legalább GDP-jük 2 százalékára növelik.

Trump már nem először riogatta az Egyesült Államok – pénzügyi kötelezettségeiket elhanyagoló – szövetségeseit drasztikus következményekkel.

A 2016-os kampányban például figyelmeztette őket, hogy az Egyesült Államok az ő vezetése alatt felhagyhat a NATO-szerződésben vállalt kötelezettségeivel, csak azoknak az országoknak kel a védelmére, amelyek teljesítik a 2 százalékos célkitűzést.
A 31 Nato-tagországból 2022-ben egyébként az orosz agresszió ellenére mindössze hét érte el a limitet, bár ez nagy előrelépés a 2014-es hárommal szemben.

Trump amúgy az ellene indított több mint 90 büntetőügy dacára igen jól áll a közvélemény-kutatások szerint az elnökjelöltek versenyében Joe Bidennel szemben – írja a The Guardian.