Közélet

Visszautasította Nagyezsgyin elnöki jelöltségét az orosz választási bizottság

Borisz Nagyezsgyin ellenzéki politikus elmondása szerint több mint kétszázezer aláírást gyűjtött össze, hogy indulhasson az elnöki választáson, amelyeknek most több mint 15 százalékát érvénytelennek ítélte a választási bizottság.

Nem hagyta jóvá az orosz központi választási bizottság Borisz Nagyezsgyin ellenzéki politikus indulását a márciusi elnökválasztáson – tudatta maga a politikus a Telegramon. Nagyezsgyin hozzátette, hogy nem ért egyet a testület döntésével, és a legfelsőbb bírósághoz fog fordulni.

Fotó: AFP

A központi választási bizottság február 5-én számolt be arról, hogy hibákat talált azokban az aláírásokban, amelyeket Nagyezsgyin és hívei gyűjtöttek jelöltségének támogatására, és hogy az aláírások egy része elhunyt embereké volt.

Nyikolaj Bulajev, a központi választási bizottság elnökhelyettese a testület csütörtöki ülésén elmondta, hogy 

az aláírásgyűjtő ívek ellenőrzésével foglalkozó munkacsoport 60 ezer szúrópróba-szerűen kiválasztott aláírásból 9147-et talált érvénytelennek.

A támogató aláírások között volt 11 elhunyt személy is. Az érvénytelen aláírások aránya a munkacsoport szerint meghaladja a 15 százalékot, ami háromszor magasabb a támogató aláírások esetében megengedett küszöbnél.

„Több mint kétszázezer aláírást gyűjtöttem össze Oroszország-szerte. A gyűjtést nyíltan és becsületesen végeztük. A központunknál és a gyűjtőpontokon kialakult sorokat az egész világ figyelte” – reagált Nagyezsgyin a bizottság közlésére. Kijelentette, hogy a választási indulás élete legfontosabb politikai döntése, és nem mond le szándékáról.

Nagyezsgyin korábban bírálta a Kreml által „különleges katonai műveletnek” nevezett ukrajnai háborút, amelyet végzetes hibának nevezett, és azt mondta, hogy megpróbálná tárgyalások útján lezárni. Politikai párt által állított jelöltként Nagyezsgyinnek legalább 40 régióban százezer aláírást kellett összegyűjtenie ahhoz, hogy indulhasson a március 15-17-i választáson. Vlagyimir Putyin hivatalban lévő elnöknek, aki hivatalosan független jelöltként indul, háromszázezer aláírásra van szüksége. Támogatói szerint már több mint 3,5 milliót gyűjtött össze.

 

oroszország Nagyezsgyin orosz-ukrán háború Kreml választás
Kapcsolódó cikkek