A britek több ezer fontot ajánlanak majd azoknak a migránsoknak, akiknek a menedékkérelmét elutasították, hogy „önként” Ruandába utazzanak. Sajtójelentések szerint az új tervről már meg is állapodtak a kelet-afrikai országgal. Az új program független a kormány Ruanda-tervétől, amelyet még nem fogadtak el, elsősorban a parlament felsőházában találkozott jelentős ellenállással, több módosítást is elfogadtak.

Migrant Channel crossing incidentsA group of people thought to be migrants are brought in to Dover, Kent, by a Border Force vessel following a small boat incident in the Channel. Picture date: Monday March 4, 2024. (Photo by Gareth Fuller/PA Images via Getty Images)
A brit kormány vissza akarja szorítani az illegális migrációt.
Fotó: Getty Images

Az „önkéntes” távozás azokat a migránsokat érintené, akik nem maradhatnak legálisan az Egyesült Királyságban, de nem is lehet őket hazaküldeni, számolt be a Sky News internetes kiadása.

A belügyminisztérium ugyan még nem erősítette meg a The Times értesülését, de azt elismerte, hogy „vizsgálják az önkéntes költözés lehetőségét Ruandába”, amelyet a londoni kormány biztonságos harmadik országnak minősített.

A lap információi szerint a migrációs hivatal alkalmazottai megkeresik majd az érintetteket, és arra biztatják őket, hogy fogadják el a pénzt és szálljanak fel a repülőgépre. Hasonló program egyébként már létezik, háromezer fontot (1,4 millió forintot) fizetnek annak, akinek a kérelmét elutasították, és hajlandó hazatérni.

Small Boat Migrant Crossings Are At Record Levels For Early Part Of 2024ENGLISH CHANNEL - MARCH 06: An inflatable dinghy carrying around 65 migrants crosses the English Channel on March 06, 2024 in the English Channel. According to official figures 401 migrants arrived in the UK by small boat on Monday, the busiest day of the year so far for Channel crossings. This brings the provisional total number of UK arrivals so far this year to 2,983. Government data indicates this is more than the 2,953 logged this time last year and surpasses the running totals documented between January 1 and March 4 each year since current records began in 2018. (Photo by Dan Kitwood/Getty Images)
Megfizetik, ha valaki önként utazik Ruandába.
Fotó: Getty Images

A mézesmadzag mellett azonban bevetik a virgácsot is: 

aki nem hajlandó Ruandába költözni, az nem dolgozhat hivatalosan és segélyt sem kap majd a szigetországban.

A belügyminisztérium adatai szerint tavaly 19 ezer migráns távozott önként az országból, és ez fontos része a kormányzat politikájának, hogy visszaszorítsa az illegális migrációt.

A kormányzat reményei szerint az önkéntes Ruandába távozást gyorsan meg lehet kezdeni, mert nem szükséges hozzá parlamenti jóváhagyás és meglévő struktúrák és megállapodások keretében történik. Ez lesz viszont az első alkalom, hogy a britek fizetnek az ország elhagyásáért olyan migránsoknak, akik nem a hazájukba térnek vissza.

A protester holds a placard outside the Apple store duringLONDON, UNITED KINGDOM - 2024/03/09: A protester holds a placard outside the Apple store during the demonstration. Members of the Congolese diaspora were protesting against violence in the eastern regions of the Democratic Republic of Congo (DRC). The protesters criticized Rwanda which which allegedly supports the M23 rebel movement, who are accused of being involved in abuse and violence against local populations. Rwanda says it is fighting a rebel group in DRC that, it says, is a threat to its security. (Photo by Krisztian Elek/SOPA Images/LightRocket via Getty Images)
Nem mindenki ért egyet a kormány terveivel.
Fotó: Getty Images

Rishi Sunak Ruanda-törvénye egyébként most kerül vissza a parlament alsóháza elé, ahol 

a kormány megpróbálja eltávolítani a lordok háza módosításait,

amelyek igencsak megnehezítenék, hogy a parlament „biztonságos” országnak minősítse Ruandát, és kényszerítené a kormányt, hogy tartsa tiszteletben a nemzetközi és a brit jogot, és biztosítaná a bíróságok részvételét a folyamatban.

Az „önkéntes” Ruandába távozást nem támogatja az ellenzéki Munkáspárt. Stephen Kinnock, az árnyékkormány migrációs minisztere szerint nyilvánvaló, hogy Ruanda befogadóképessége limitált, és a kormánynak tisztáznia kell, reményei szerint hány ember választja majd ezt a megoldást, és mennyibe kerül az az adófizetőknek.

Az alsóház március 18-án szavaz a Ruanda-törvényről, amelyet határozottan ellenez az ENSZ Menekültügyi Főbizottsága (UNHCR). A terv máris majdnem háromszázmillió fontot emésztett fel, pedig még meg sem kezdődött a megvalósítása. (Egy font 465,9 forint.)